• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dubrovački aerodrom poneće ime naučnika po kome se zove i srpsko astronomsko društvo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruđer Josip Bošković bio je matematičar i astronom, uvršten među 100 najznamenitijih Srba svih vremena

  • 0
Zracna luka Dubrovnik Salinger Igor

Nazivu "Zračna luka Dubrovnik" (ZLD) biće dodato ime naučnika Ruđera Boškovića, za šta je juče pokrenuta službena procedura, a inicijativa će biti pripraćena odgovarajućim aktima na Skupštini društva, u saglasnosti s hrvatskom Vladom, kažu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na sastanku u Dubrovniku učestvovali su predstavnici suvlasnika ZLD: dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsednik Nadzornog odbora ZLD Mario Curić iz Općine Konavle, a s njima i direktor ZLD Viktor Šober, načelnik opštine Dubrovačko primorje Nikola Knežić i dubrovački gradski odbornik Krešimir Marković.

"Reč je o sledećem koraku u sprovođenju dugogodišnje inicijative kojom bi se odala počast poznatom i istorijski izuzetni važnom hrvatskom naučniku, rođenom u Dubrovniku", naveli su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Ruđer Josip Bošković bio je najveći matematičar i astronom rođen u Dubrovniku i jedan od najznačajnijih naučnika svoga vremena, uvršten među 100 najznamenitijih Srba svih vremena.

Dubrovnik iz aviona, Ruđer Boskovic foto: Salinger Igor/R. Edge Pine/Public Domain/Wikipedia

Rođen je kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahova kod Trebinja u Hercegovini, i majke Pavle italijanskog porijekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika.

Po njemu se u Srbiji zove jedna škola, ali i poznato Astronomsko društvo "Ruđer Bošković", jedno od najstarijih astronomskih društava u Evropi.

Zanimljivo je da je poletno-sletna staza dubrovačkog aerodroma orjentisana u pravcu 120-300 (12-30 u vazduhoplovnoj terminologiji) , odnosno severozapad-jugoistok "u stepen" isto kao i sve četiri piste dva najveća aerodroma u okolini Beograda: "Nikola Tesla" kod Surčina i "pukovnik-pilot Milenko Pavlović" kod Batajnice.

(Telegraf Biznis/Aero.rs)

Video: Pravoslavna crkva u Dubrovniku Sv. Blagoveštenja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>