• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA Hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stvoren je za ljubitelje aviona i nostalgičare koji bi želeli da iznova “prožive” iskustvo putovanja od pre 60-70 godina

  • 0
TWA Hotel, JFK aerodrom, Njujork, SAD TWA Hotel

Aerodrom Džon F. Kenedi (JFK) u Njujorku verovatno je najpoznatiji u svetu, a slovi za “međunarodnu kapiju SAD”.

Njegova istorija je duga - otvoren polovinom 1948. godine - i bogata, a posebnu atrakciju predstavlja TWA Hotel, izgrađen na mestu nekadašnjeg aerodromskog terminala “Trans vorld erlanjsa” (Trans World Airlines).

Ovaj građevinski biser dizajnirao je finski arhitekta Eero Sarinen, a vremenom je stekao kultni status zbog futurističkog izgleda.

Avio-kompanija TWA se 1990-ih našla u finansijskim problemima, pa je 2001. godine utopljena u “Ameriken erjans” (American Airlines).

Njihova glavna zgrada zvrjala je prazna do 2015., kada je najavljeno da će biti preuređena u hotel. Konačno, polovinom maja 2019. godine TWA Hotel je otvorio vrata, što je izazvalo veliku pažnju domaće i svetske javnosti a pogotovu vazduhoplovnih entuzijata.

Stvoren za ljubitelje avijacije

Naša čitateljka Maja, inače stjuardesa, nedavno je posetila TWA Hotel i otkrila brojne atrakcije.

Maja kao i mnoge njene koleginice “pola radnog veka” provede po hotelima širom sveta gde se posade odmaraju posle duglih letova ali je ovaj na nju ostavio poseban utisak i svojevrsno “iskustvo vremeplova”. Kako kaže, ispostavilo se da je to mesto gde je bar na trenutak mogla da iskusi atmosferu u kojoj su njene radile njene koleginice stjuardese i stjuardi u vreme kada su aviokompanije i njihovi putnici tek osvajali i otkrivali transkontinentalne i interkontinentalne letove

Objekat je smešten u blizini Terminala 5 JFK-a, gde posluje kompanija “Dzet blu” (Jet Blue), ali se lako pronalazi s bilo koje pozicije na aerodromu - samo pratite znakove i uputstva.


Po rečima naše čitateljke, hotel je kao stvoren za ljubitelje avijacije i nostalgičare koji bi želeli da iznova “prožive” iskustvo putovanja od pre 60-70 godina.

U današnjem tekstu nećemo se baviti cenama smeštaja u zvučno izolovanim sobama s uzbudljivim pogledom na aerodromsku pistu, fokusiraćemo se na neke njegove  jedinstvene atrakcije…

Bazen sa specijalnim pogledom

Na početku, par reči o otvorenom bazenu koji je dostupan tokom čitave godine.

Voda je prijatno zagrejana, a o nestvarnom pogledu nećemo trošiti reči, dovoljno je da pogledate fotografije.

Na zvaničnom sajtu hotela je istaknuto da su potrebne rezervacije, koje se razlikuju po sezonama (leto/jesen, zima/proleće), pa se raspitajte na vreme.

Naravno, gosti bazena imaju na raspolaganju bar koji služi najraznovrsnija pića, uključujući “mile-high” koktele.

Zavirite u čuveni “Koni”

Jedna od najvećih atrakcija je sačuvani putnički avion “Lokid starlajner” (Lockheed Starliner L-1649A), poznat pod nadimkom “Koni” - da ne bude zabune, “Starlajner” je poslednja varijanta čuvenog “Lokid konstelejšna” (Lockheed Constalation) i bez obzira na službeni naziv on je za sve ipak - “Koni” (Connie).

Njegova unutrašnjost je pretvorena u jedinstveni prostor za uživanje, zajedno s koktel barom.

Ovaj tip tada revolucionarnog putnickog aviona svoje korene vuče iz davne 1939. godine kada je ekscentrični milijarder Hauard Hjuz naručio “transkontinentalni avion za do 40 putnika doleta 3500 milja (5600 km)” tadašnji vlasnik TWA. Projekat koji je od samog početka bio po mnogo čemu specifičan - imao je profil krila sličan kao čuveni lovac “Lajtning” a bio je brži od famoznog japanskog “Micubiši zeroa”, svoju kulminaciju doživeo je u formi “Super konstelejšna” koji je već u prvim godinama oborilo je brojne rekorde u avio-industriji.

Zanimljivo da je jedan primerak 1950-ih služio kao avion za prevoz predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera - čuveni “er fors jedan” (Air Force One).

Tokom boravka u “Koniju” osetićete duh prošlosti, čemu posebno doprinosi dizajn enterijera koji je obeležio polovinu 20. veka uz karakteristične jarke boje koje su nešto malđe generacije imale prilike da viđaju samo na već sada izbledelim fotografijama iz tog perioda.

Za svakoga ponešto…

Na kraju, pomenimo da gosti imaju na raspolaganju najveću (hotelsku) teretanu na svetu, koja je non-stop otvorena.

Postoje kafić, restoran, gift šopovi, velike sale za održavanje sastanaka i raznih događaja, pa čak i restaurirani frizerski salon “Sweet'N Low” koji oživljava glamur iz 1960-ih.

Svakako da bi trebalo izdvojiti vreme za posetu muzeju, posvećenom prošlosti kompanije TWA i uopšte avijaciji, sa bogatom galerijom fotografija, uniformama pilota i stjuardesa, štampanim redovima letenja, avio-kartama i ostalim artifaktima prošlih vremena

(Aero.rs/SK)

Video: Naša trobojka se danas vijori na Tajm skveru u Njujorku: "Posetite Srbiju"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>