• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodromi u BiH ukidaju taksu za putnike: Nakon 12 meseci radiće se nova analiza

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je prvobitna ideja bila da se taksa ukine na neodređeno vreme, uvodi se jednogodišnji moratorijum

  • 0

Predstavnički dom BiH doneo je odluku o suspendovanju aerodromske takse u iznosu od 3 KM, što je bio jedan od razloga nezadovoljstva niskobudžetnih kompanija koje rade na tamošnjim aerodromima, prenosi AvioPress.

Iako je prvobitna ideja bila da se taksa ukine na neodređeno vreme, uvodi se jednogodišnji moratorijum, kada će se iznova proceniti situacija i uspešnost ove mere.

"Odluku donosi Agencija za civilno vazduhoplovstvo, a saglasnost daje Savet ministara. Njegovim usvajanjem u Predstavničkom domu, procedura je okončana. Ako analize pokažu da je taksa glavni razlog i opterećenje za niskobudžetne kompanije, ići ćemo na njeno potpuno ukidanje bez roka", rekao je Nihad Omerović, poslanik u Parlamentu BiH, a prenose lokalni mediji.

Analitičar portala ZamaAero, Alen Šćuric, postavlja pitanje zašto se kasnilo i zašto je doneta takva odluka, dodajući da je Ryanair napustio Tuzlu, a vrlo verovatno da je isto uticalo i na ukidanje baza Wizz Aira u Sarajevu i Tuzli.

On podseća da nije bilo ozbiljnijih rezova samo u Banjaluci, pošto je ignorisala obavezu slanja broja putnika prevoznicima, pa im se taksa nije mogla naplatiti.

(Aero.rs/SK)

Video: Challenge Air Boeing 747 Cargo Jumbo jet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>