• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Haos na Hitrou: Pad sistema kontrole letenja, stotine letova otkazano

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 500 letova za i iz Velike Britanije bilo je otkazano, planovi leta popunjavani "na papiru" umesto digitalno

  • 0
Aerodromu Hitrou u Londonu ima „tehnički problem“ Alberto Pezzali

Britanska Administracija za kontrolu vazdušnog saobraćaja (National Air Traffic Services – NATS) je tokom jučerašnjeg dana imala veliki problem sa sistemom za obradu podataka o letovima zbog čega je došlo do kolapsa u avio-saobraćaju.

Kontrola letenja je zbog kvara na IT sitemu izgubila mogućnost automatskog unošenja planova letova zbog čega su iz NATS poručili da će se dalja obrada podataka raditi manuelno. Kako bi obezbedila bezbedno odvijanje saobraćaja, NATS je ograničila broj letova što je dovelo do velikog broja kašnjenja i otkazivanja.

Više od 500 letova za i iz Velike Britanije je bilo otkazano, preneo je Telegraf Biznis.

Kontrola je u 15:30 saopštila da je problem otklonjen i da je sistem ponovo funkcionalan. Međutim, efekat restrikcija u vazdušnom prostoru se osetio i u periodu nakon popravke sistema.

Aerodromi u Ujedinjenom Kraljevstvu su prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24 juče beležili najveća kašnjenja u svetu. Svi londonski aerodromi su imali velike poremećaje u saobraćaju, a na aerodromu Luton (LTN) su u poslepodnevnim časovima letovi kasnili u proseku dva sata.

Cirium, kompanija za vazduhoplovnu analitiku, saopštila je da je u ponedeljak 3.049 letova trebalo da bude ralizovano sa aerodroma u Velikoj Britaniji, a da je trebalo da bude 3.054 sletanja aviona.

Prema njihovim podacima, otkazana su 232 leta u odlasku, što je 8 odsto svih odlazaka i 271 dolazak, što je 9 odsto dolaznih letova, navodi BBC, a prenosi Tanjug.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Aero.rs u balonu: Kruševačka Kapadokija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>