• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Regionalni "boom" avio saobraćaja: Aerodromi nekadašnje Jugoslavije imali preko 18 miliona putnika ove godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na listu 100 najprometnijih evropskih aerodroma u prvih sedam meseci dospeo je samo Beograd koji je zauzeo 73. mesto

  • 1
Boeing 737 Salinger Igor

Aerodromi na prostoru bivše Jugoslavije od početka godine beleže odlične rezultate kada je u pitanju broj prevezenih putnika, a samo u prvih sedam meseci kroz njihove terminale je prošlo 17,75 miliona ljudi.

Snažan oporavak od pandemije korona virusa je vidljiv na gotovo svim aerodromima u regionu. Kao i prethodnih godina, beogradski aerodrom se nalazi na prvom mestu po broju prevezenih putnika. Aerodrom Nikola Tesla (BEG) je u periodu između januara i jula koristilo 4.188.000 putnika.

Dobar rezultat je ostvario i Zagreb (ZAG) koji je u prvih sedam meseci opslužio 2.063.000 putnika. Treće mesto na listi najprometnijih vazdušnih čvorišta u regionu je zauzela Priština (PRN) čiji je aerodrom koristilo 1.921.000 putnika, prenosi Ex Yu Aviation News.

Na listu 100 najprometnijih evropskih aerodroma u prvih sedam meseci dospeo je samo Beograd koji je zauzeo 73. mesto. Društvo Beogradu na ovoj rang listi prave Rejkjavik, Larnaka, Malta, Sofija i Glazgov koji su imali sličan broj putnika u promatranom periodu.

Croatia Airlines Salinger Igor
Mada drugi u regionu, Zagreb je na nivou cele Evrope uspeo da se pozicionira na mesto 109. najprometnijeg aerodroma na Starom kontinentu. Sličan broj putnika su imali Luksemburg, Viljnus, Krf i Pafos.

Aerodrom u Prištini je ove godine dospeo na 117. mesto, blizu Santijago de Kompostele, Verone, Firence i Kluž Napoke.

Potpuni oporavak od pandemije korona virusa pored ova tri aerodroma su zabeležili još i Split, Skoplje, Podgorica, Zadar, Tuzla, Banja Luka, Niš, Osijek i Kraljevo.

Aerodrom Beograd Air Serbia Salinger Igor
Sa druge strane Dubrovnik, Ljubljana, Tivat, Pula, Ohrid, Mostar, Brač i Mali Lošinj još uvek nisu uspeli da se vrate na brojke iz 2019. godine.

Sarajevo i Rijeka takođe ne beleže najbolje rezultate jer imaju manje putnika nego 2022. godine.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Airbus Helicopters H145M MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>