• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Sarajevo: Duža pista i nove subvencije za avio-kompanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom je iskazao nameru da se za potrebe proširenja operacija tokom čitave godine omogući slijetanje i polijetanje vazduhoplova kategorije E

  • 1

Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ) saopštio je da namerava, "u skladu sa kontinuiranim povećanjem broja putnika na godišnjem nivou, povećaa i nivo usluge, odnosno da omogući da se obavljaju operacije i sa većim tipovima vazduhoplova, čime se otvaraju mogućnosti za duže letove i druge udaljenije destinacije".

U tom pravcu aerodrom je iskazao nameru da se za potrebe proširenja operacija tokom čitave godine omogući slijetanje i polijetanje vazduhoplova kategorije E, za šta naručena Aeronautička studija o mogućnostima produženja poletno-sletne staze kao i povećanje kategorije ILS-a (Instrumental Landing System).

U kategoriju E spadaju avioni raspona krila od 52 do 62 metara, poput Airbus A330, A350, Boeing 747, 787 i 777. Pista na aerodromu sada je dužine 2600 metara a planira se produženje na 3150 metara, prenosi Zamaaero.

Krajem septembra je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo organizovan sastanak sa predstavnicima BHANSA-e i BHDCA, na kojem se diskutovalo o predmetnoj studiji, navode u sarajebskom aerodromu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović obišao je sarajevski aerodrom u četvrtak (28. septembra) i potvrdio da je planirano je da se objavi novi javni poziv za subvenciju aviokompanija za 2024. godinu, "na koji će se moći prijaviti aviokompanije koje nisu bile u mogućnosti da apliciraju na prethodni, a koje su spremne uvrstiti Sarajevo u svoju mrežu destinacija od naredne godine", prenosi portal Klix.ba.

"Naša namjera ostaje ista, a to je da u Kanton Sarajevo privučemo što veći broj turista i da tako osiguramo bolje poslovanje djelatnostima koje su povezane s turizmom", poručio je Mijatović.

(Aero.rs/SI)

Video: Challenge Air Boeing 747 Cargo Jumbo jet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>