• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Haos u Rusiji: Demonstranti opkolili avion iz Tel Aviva, tražili da iz njega izađu Jevreji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kapetan aviona se preko razglasa obratio putnicima rekavši im da se oko letelice nalaizi "besna rulja" i da ne pokušavaju da otvore vrata

  • 1
Rusija Izrael, let iz Tel Aviva, aerodrom  u Mahačkali, Foto: Tanjug/AP

Sinoćne propalestniske demonstracije u gradu Mahačkala na jugu Rusije pretvorile su se u pravi haos kada su demonstranti savladali obezbeđenje i upali na aerodrom. Njihova meta - avion i putnici avio-kompanije Red Wings koji su stigli iz Tel Aviva.

Nekoliko stotina protestanata u Mahačkali je u nedelju 29. oktobra silom upalo na lokalni aerodrom Uitaš (MCX) u pokušaju da napadne putnike koji su letom WZ4728 stigli iz Tel Aviva (TLV).

Uzvikujući "Allahu Akbar", odnosno "Bog je veliki" na arapskom, demonstranti su savladali obezbeđenje i uspeli da dođu do manevarskih površina aerodroma gde se nalazio avion Red Wingsa.

Kapetan aviona se preko razglasa obratio putnicima rekavši im da se oko letelice nalaizi "besna rulja" i da ne pokušavaju da otvore vrata.

Za to vreme demonstranti su opkolili avion i tražili da iz njega izađu Jevreji i Izraelski državljani. Oni se međutim tu nisu dugo zadržali jer su se na aerodromu ubrzo pojavili i pripadnici ruske specijalne vojno-policijske formacije Rosgvardija koja je rasterala demonstrante i uhapsila veliki broj njih.

U policijskoj akciji privedeno je 60 učesnika protesta, prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti, citirajući lokalne istražitelje.

Vlasti su navodno takođe identifikovale 150 "najaktivnijih" demonstranata zahvaljujući snimcima sa sigurnosnih kamera.

Prilikom nereda, 20 demonstranata je povređeno, kao i devet policajaca, od kojih su dvojica hospitalizovana.

Dagestanski lider Sergej Melikov se na društvenoj mreži Telegram osudio napad na putnike.

„Nema hrabrosti čekati kao rulja nenaoružane ljude koji nisu uradili ništa zabranjeno“, poručio je Melikov.

Haos na aerodromu izazvao je i operativne probleme za avio-kompanije. Letovi Pobede i Red Wingsa iz Uljanovska i Nižnjevartovska za Mahačkalu sinoć su preusmereni na okolne aerodrome kako u Uitašu nisu postojali bezbedni uslovi za sletanje.

Aerodrom u Mahačkali je trenutno zatvoren, a Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija je saopštila da bi isti trebao da bude otvoren 6. novembra.

Podaci servisa za praćenje letova FlightRadar24 ukazuju da je sinoćni let iz Tel Aviva za Mahačkalu obavio Sukhoi Superjet 100 registrovan kao RA-89141. Red Wings na liniji između Tel Aviva i Mahačkale obavlja dva leta nedeljno.

(Tanjug/Aero.rs/AŠ)

Video: Pronađena municija, narkotici: Policija uhapsila 157 ilegalnih migranata u Subotici i Кikindi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    30. oktobar 2023. | 10:47

    Све то послати у Украјину на фронт. Тамо нека очи једни другим поваде а обичан народ нека оставе на миру да не мора због будала да ратује!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>