• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Ugande kafa i banane avionom u Niš: Western Balkans zakupio skladišni prostor na aerodromu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teretne operacije u Nišu godinama su u padu, a uvoz hrane iz Ugande mogao bi da preokrene opadajući trend

  • 0

Preduzeće Aerodromi Srbije potpisalo je ugovor sa kompanijom Western Balkan o zakupu skladišnog prostora na aerodromu Niš gde bi trebala da se čuva kafa i vanila koja dolazi iz Ugande.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković i prvi čovek kompanije Western Balkan Bratislav Stoiljković potpisali su krajem prošle nedelje ugovor o iznajmjivanju magacinskog prostora na niškom aerodromu na koji bi trebali da stižu proizvodi iz Ugande.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao Savetnik predsednika za specijalna pitanja i prvi čovek Predsedničkog komiteta za promociju izvoza i investicija u Ugandi Odrek Rvabongo, navodi aerodrom Konstantin Veliki.

Rvabogo se pohvalio na svojim društvenim mrežama da je za proizvode iz Ugande obezbeđen prostor od preko 750 metara kvadratnih.

"Otvaranje novog tržišta koje do sada nije postojalo, ne samo kod nas, nego da kažemo u Evropi, značiće i šansu za dalji razvoj cargo saobraćaja na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu," izjavio je direktor preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković, prenosi eKapija.

Sudeći po podacima o trgovini između Srbije i Ugande, niški aerodrom mogao bi u budućnosti mogao da ima znatno intenzivniji teretni saobraćaj.

Kancelarija Savetnika predsednika za specijalna pitanja tvrdi da su srpske kompanije u julu ove godine potvrdile porudžbinu za kafu, banane, kakao, voće i druge proizvode u vrednosti od 200 miliona dolara.

Deo pošiljki trebao bi da stiže i na Konstantin Veliki zbog čega bi se mogla povećati i količina opsluženog tereta na drugom najvećem aerodromu Srbije.

Teretne operacije u Nišu godinama su u padu, a uvoz hrane iz Ugande mogao bi da preokrene opadajući trend.

Boeing 767-300 cargo Foto: Aerodrom Niš
Kroz aerodrom je u 2022. godini transportovano nešto više oko 92 tona robe dok je godinu dana ranije Niš otpremio skoro 311 tona tereta.

Rekordna godina za Niš bila je 2017. kada je zabeleženo 2.537 tona robe.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Oni prave rakete i bespilotne letilice : Šta je Beoavia?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>