• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stimulacije za nove linije i skuplje putničke takse u 2024: Aerodrom Beograd menja cenovnik usluga

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takse za one koji lete na međunarodnim linijama biće povećane za pet odsto, dok će naknade na domaćim linijama ostati iste

  • 0
Air Serbia Salinger Igor

Boeing 737 Salinger Igor
Aerodrom Nikola Tesla Beograd namerava da poveća naplatu putničkih usluga za međunarodne linije kao i nekih drugih naknada, od 1.  januara 2024. godine, prenosi portal Ex-Yu Aviation.

Istog dana će na snagu stupiti i nova podsticajna šema za stimulisanje pokretanja novih linija, saopštila je uprava Aerodroma, navodi ovaj izvor.

Takse za one koji lete na međunarodnim linijama biće povećane za pet odsto: sa postojećih 19,16 evra na 20,18 evra.

Naknada za usluge domaćih letova (9,17 evra), za transfer putnike (4.18), kao i naknada za bezbednost, odnosno obezbeđivanje kako stoji u zvaničnim dokumentima (4.48 evra) ostaće nepromenjena.

Aerodrom Beograd Air Serbia Salinger Igor
Avio-kompanije će morati da izdvoje dodatna sredstva za korišćenje infrastrukture aerodroma i opreme za zajedničku upotrebu, a sve će takođe porasti za 5%.

Aerodrom Nikola Tesla odustao je od prvobitnih planova da naplaćuje premiju avio-kompanijama za korišćenje svoje infrastrukture u vršnim satima, kao i da ponudi popuste "van špica", navodi ovaj u industriji vazdušnog saobraćaja referentni izvor.

„Tokom konsultacija sa prevoznicima i na osnovu dobijenih povratnih informacija o revidiranom cenovniku, odlučeno je da se promene vezane za premije i popuste neće primenjivati, kako se ne bi ugrozio razvoj aerodroma Nikola Tesla kao regionalnog čvorišta. Ovo je koncept koji uključuje razvoj novih tržišta, kako u pogledu letova na kratkim i srednjim razdaljinama, tako i u inter-kontinentalnom saobraćaju”, objasnili su iz uprave aerodroma, navodi Ex-Yu Aviation.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd će od 1. januara takođe uvesti revidiranu politiku podsticaja, koja će zameniti politiju usvojenu u aprilu 2023.

Avio-kompanije koje uvedu nove linije na kratkim ili srednjim relacijama dobiće popuste koji uključuju naknade za putničke usluge za period od tri godine i za sletanje u periodu od dve godine, dok će prevoznici koji pokreću nove letove na dugim relacijama uživati smanjenje pomenutih naknada u naredne tri godine.

Wizz Air Salinger Igor
Ovi podsticaji su dostupni samo za uvođenje linija koje nisu saobraćale sa aerodroma u poslednjih dvanaest meseci.

„Aerodrom Nikola Tesla Beograd nastoji da se novim planom podsticaja stvore uslovi za ubrzani oporavak vazdušnog saobraćaja, nastavi razvoj koncepta regionalnog čvorišta i omogući povezivanje sa novim tržištima, kako kratkoročnim, tako i interkontinentalnim saobraćajem", navodi se u objašnjenju Aerodroma.

(Aero.rs/AB)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>