• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Požar na avionu: Bukne za sekundu, ugase ga za minut

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na poligonu Aerodroma Niš Konstantin Veliki održana je združena vežba evakuacije i spasavanja putnika iz aviona

  • 0
Vatrogasna vežba Aerodrom Niš

Da nije bila vežba - a vežba se upravo da bi se moglo što adekvatnije i što brže reagovati ako i kad zatreba - današnja vest iz Niša izledala bi odprilike ovako:

Prilikom vanrednog sletanja turbopropelerskog aviona Antonov An-26 na Aerodrom Niš Konstantin Veliki (INI) došlo je do požara na levoj nozi stajnog trapa usled pucanja guma prilikom tvrdog udara u tlo i varničanja koje je usledilo. Fragmenti raspadnutog pneumatika zbog rotacije točkova ogromnom brzinom penetrirali su rezervoare kroz donju ivicu krila i tom prilikom je došlo do izlivanja viskozapaljivog goriva koje je rasplamsalo požar i prenelo ga na putničku kabinu i površinu oko aviona.

Brzom reakcijom vatrogasno-spasilačkog tima niškog aerodroma, koji su kako je Aero.rs letos izvestio od ove godine opremljeni i sa dva najmodernija vatrogasna vozila Rosenbauer Panther, vatra je obuzdana a svi putnici su evakuisani i prebačeni u aerodromsku zgradu. Osim šoka, respiratornih tegoba usled udisanja toksičnih gasova  i dve lakše povrede, kao i opekotina prvog i drugog stepena kod sedmoro putnika, svih 27 putnika i pet članova posade su zahvaljući prvo umeću letačke posade koja je uspela da prizemi letilicu, a potom i vatrogasno spasilačkog tima izbegli tragičan ishod.

Vatrogasna vežba Aerodrom Niš
Na poligonu Aerodroma Niš Konstantin Veliki (INI) održana je združena vežba evakuacije i spasavanja putnika iz aviona, objavio je niški aerodrom.

Scenario vežbe predviđao je "požar na stajnom trapu prilikom vanrednog sletanja koji se preneo na putničku kabinu, kao i gašenja požara van aviona zbog rasutog goriva".

Na vežbi su učestvovali pripadnici spasilačko vatrogasne službe aerodroma Konstantin Veliki Niš, vatrogasne jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Uprave za vanredne situacije u Nišu i operativne jedinice Srpsko-ruskog humarnitnog centra u Nišu.

Na ovoj vežbi prikazane su sve sposobnosti novih vatrogasnih vozila Rosenbauer Panter 6x6 koji su nedavno nabavljeni, čime su se bezbednost i efikasnost delovanja u vanrednim situacijama podigli na viši nivo, navodi Aerodrom Niš

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>