• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia još četiri godine leti u javnom interesu: Iz Kraljeva i Niša deset avio-linija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za održavanje sedam redovnih avio-linija sa niškog aerodroma Konstantin Veliki i tri sa Morave kod Kraljeva, država po okvirnom sporazumu treba da izdvoji ukupno četiri milijarde dinara, odnosno milijardu godišnje

  • 0
Air Serbia Salinger Igor

Air Serbia obavljaće i naredne četiri godine tzv. linije od javnog značaja iz Niša i Kraljeva, rezultat je javne nabavke.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture danas (05.12.) su potpisani ugovori - preciznije okvirni sporazumi - kojima se omogućava nastavak obavljanja vazdušnog prevoza iz Niša i Kraljeva na linijama proglašenim od javnog interesa (PSO - Public Service obligation)

Ugovore su potpisali resorni ministar Goran Vesić i generalni direktor Air Serbia Jirži Marek i odnose se na saobraćaj u naredne četiri godine, počev od januara 2024.

Air Serbia ATR72 YU-ALT Salinger Igor
Air Serbia navodi da je "kao najpovoljniji ponuđač, izabrana u transparentnom postupku javne nabavke za obavljanje redovnog avio-prevoza na linijama iz Niša i Kraljeva"

"Specifično je to što je ugovor na 4 godine, sa mogućnošću produženja za još jednu godinu, što će se sigurno desiti i što svima uliva sigurnost", kaže ministar Vesić i dodaje kako očekuje "da krajem godine bude 4,1 miliona putnika" na letovima domaće avio kompanije.

Za održavanje sedam redovnih avio-linija sa niškog aerodroma Konstantin Veliki (INI) i tri sa Morave (KVO) kod Kraljeva, država je planirala da izdvoji ukupno četiri milijarde dinara, odnosno milijardu godišnje.

Air Serbia Airbus Salinger Igor
Tenderska dokumentacija u koju je Aero.rs imao uvid, pokazuje da je procenjena vrednost javne nabavke za obavljanje saobraćaja ka gradovima u EU 2.424.299.977 dinara, ka Istanbulu 690.805.065 dinara.

Za povezivanje Beograda (BEG) sa Kraljevom i Nišom predviđeno je 814.948.945 dinara dok je za porebe letova ka Tivtu (TIV) procenjeno da će biti dovoljno 70.005.993 dinara. Iz dokumentacije se vidi i da je Air Serbia jedina dostavila ponude.

"Tokom prethodne dve godine, srpska nacionalna avio-kompanija redovno je obavljala saobraćaj na linijama iz Niša i Kraljeva, koji je u skladu sa uslovima predviđenim javnom nabavkom finansirala Vlada Republike Srbije, a u cilju obavljanja redovnog avio-saobraćaja na linijama za koje ne postoji komercijalna isplativost", saopštila je Air Serbia

Niški aerodrom Foto: Milena Đorđević
Air Serbia je trenutno jedini avio-prevoznik koji leti za Kraljevo dok u Nišu ima konkurenciju evropskih niskotarifnih prevoznika - Ryanaira i Wizz Aira.

Podsetimo, Vlada Srbije je krajem 2021. godine posle završetka tenderskog procesa ugovore dodelilo nacionalnoj avio-kompaniji.

Air Serbia je pokrenula letove iz Niša ka Beogradu, Kelnu, Hanu, Istanbulu i Ljubljani dok je u letnjoj sezoni letela i za Atinu i Tivat. Kraljevo je sa druge strane dobilo samo liniju za najveći grad u Turskoj kao i sezonske linije za Tivat i Solun.

Tzv. PSO linije (Public Service Obligation) uobičajena su praksa situacija gde ne postoji ekonomska isplativost ali postoji javni interes za odžavanje određene linije u cilju povezanosti određenih regiona i u tom slučaju država subvencioniše takav saobraćaj.

Hrvatska je na primer subencionisala u prethodnom ugovornom periodu sve avio kompanije, Croatia Airlines i Trade Air da ukupno oko 13.9 miliona evra za obavljanje ekonomski neisplativih letova u cilju povezanost

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>