• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Split menja ime u Aerodrom Sveti Jeronim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upravni odbor Zračne luke Split na osnovu inicijative tamošnjeg župana rešio da aerodrom luka ponese ime zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije

  • 0

Međunarodni aerodrom Split (SPU) promeniće u narednom periodu svoje ime, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora Aerodroma.

Splitski aerodrom je u julu ove godine postavljio istorijski rekord od 744.720 putnika, o čemu je pisao Aero.rs.

Ideja o promeni imena splitskog aerodroma potekla je od Blaženka Bobana, načelnika (župana) tamošnjeg Splitsko-dalmatinskog okruga (županije).

On je istakao da je "srećan i ponosan" što će se, na osnovu njegove inicijative, aerodrom u Splitu zvati Aerodrom Sv. Jeronim, po zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije.

"Naša inicijativa je urodila plodom i moram da se zahvalim akademskoj zajednici, svim crkvenim velikodostojnicima, akademicima i svim ljudima iz oblasti kulture iz Splita i naše županije što su nam bili potpora i podrška. Sveti Jeronim je sleteo na naš aerodrom", izjavio je Boban.

Brojni ugledni ljudi iz verskog, kulturnog i društvenog života te akademske zajednice svojim potpisom su podržali inicijativu načelnika Splitsko-dalmatinskog okruga Blaženka Bobana o preimenovanju aerodroma u Aerodrom Sveti Jeronim, piše hrvatski Večernji list.

Splitski aerodrom, poznat i pod imenom Aerodrom Resnik (zbog naselja u blizini kog se aerodrom nalazi) smešten je na 19 kilometara od Splita. Na toj lokaciji nalazi se od 1966, kada je otvorena nova aerodromska zgrada.

Pre toga, Split je imao svoj aerodrom lociran kraj Sinja: travnatu uzletno-sletnu stazu je još 1931. počeo da koristi Aeroput.

(Aero.rs)

Video: Aero.rs u balonu: Kruševačka Kapadokija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>