• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bosna i Hercegovina ukida aerodromske takse za putnike: Želja je da se privuku avio-kompanije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovaj način podstičemo strane aviokompanije da povećaju svoje prisustvo u BiH i otvore što više linija iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara, smatra resorni ministar Edin Forto

  • 0
Aerodrom Sarajevo Sarajevo International Airport

Savet ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Vlada te zemlje, usvojio je jednogodišnji moratorijum na taksu za putnike u odlasku na predlog ministra komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edina Forte koji stupa na snagu početkom naredne godine.

Forto obrazalaže odluku željom za privlačenjem avio-kompanija: "Na ovaj način podstičemo strane aviokompanije da povećaju svoje prisustvo u BiH i otvore što više linija iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara, a sve u cilju povećanja broj putnika" rekao je ministar Forto.

Iz ministarstva je saopšteno da je "izmena propisa donesena s ciljem povećanja broja letova i ozbiljnijeg razvoja avionskog saobraćaja u zemlji i rezultat je niza sastanka održanih poslednjih nekoliko meseci između predstavnika međunarodnih aerodroma, Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, BHDCA i članova Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH"

Ministar Forto je izjavio novinarima da je ovo prvi put da državni nivo, država BiH, radi podsticaj za aerodrome: "Iako je taksa nešto što se obračunava aviokompanijama za odlazeće putnike, to se zove taksa za odlazećeg putnika, i to je višemilionski podsticaj. U 2024. ukidamo ovu taksu na predlog i uz saglasnost Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BHDCA", prenosi Federalna.ba

Dodao je da je to rezultat sastanaka koje su imali sa upravama sva četiri bosansko-hercegovačka aerodroma, koji su tražili pomoć i "mi smo im prvi put sa državnog nivoa dali pomoć".

"Iako je to tri marke po odlazećem putniku, ako kompanija prevozi 300.000 putnika godišnje, to je skoro milion maraka podsticaja i to može biti jedan od mnogih faktora koji će pomoći da neke od aviokompanija dođu i da voze sa naših aerodroma, a cilj je imati što veći broj prevezenih putnika i što veći broj destinacija sa naših aerodroma", kaže Forto.

Postoji jedan uslov za aerodrome: moraju svi ispuniti evropsku regulativu u smislu usklađivanja svojih akata sa onim što zahteva Evropska unija. Po rečima ministra, "zasad to samo Sarajevo ima, a potrebno je da i ostali aerodromi to imaju".

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>