• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodromi Crne Gore u 2023: opsluženo 2.5 miliona putnika, prihod 42 miliona evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostvareni bruto prihodi iznose 42 miliona eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. ACG očekuju da će operativni rezultat u 2023. godini preći jedanaest miliona eura

  • 0

Aerodrom Tivat Salinger Igor
Aerodromi Crne Gore su od 1. januara do 31. decembra 2023. godine opslužili 2.505.710 putnika.

U 2023. broj rotacija (poletanja/sletanja) u Podgorici je 14.678 dok je u Tivtu 10.777.

Tokom prošle godine kroz aerodrom Aerodrom Podgorica (TGD) prošlo je 1.657.522 putnika, a kroz Aerodrom Tivat (TIV) 848.188, saopštio je crnogorski državni aerodromski operater.

Aerodrom Podgorica Aerodromi Crne Gore
ACG su tokom 2023. godine "ostvarili značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na 2022. godinu", saopštili predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić i član Odbora, Nebojša Đoković na novogodišnjeg prijema za partnere u Podgorici,

“Ostvareni bruto prihodi iznose 42 miliona eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u 2023. godini (EBITDA) preći jedanaest miliona eura, dok je očekivana dobit oko deset miliona eura”, saopštio je Dobardžić.

Sumirajući sada već proteklu godinu, u ACG navode da su "tokom prethodne letnje sezone, Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat bili povezani sa po oko 40 destinacija među kojima su bile i neke nove linije"

Aerodrom Tivat od ove letnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom letovima Austrian Airlinesa, Kuvajtom sa Jazeera Airways, Taškentom letovima Uzbekistan Airways i Brnom gde je leteo To Montenegro, odnosno Air Montenegro.

Podgorica je prvi put imala letove za Gdanjsk, koje je obavljao Ryanair

"Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način. Konačne odluke donijeće direktno avio-kompanije, kaže Dobardžić.

Takođe, prema dosadašnjim najavama, očekuje se da tokom naredne ljetnje sezone nove linije u Podgorici budu, između ostalih, Izmir i Radom dok će crnogorsku prestonicu sa Rimom i dalje povezivati Air Montenegro.

“Očekujemo da 2024. godina bude rekordna po svim parametrima, zaključio je Dobardžić.

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>