• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vanredno sletanje: Airbus A330 na letu od Delhija do Ciriha prekinuo let u Beogradu, nastavio posle dva sata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion je rutinski sleteo ILS prilazom iz pravca Zagreba na pistu 12R. Prema radarskom zapisu, Airbus A330 je bio parkiran na B platformi aerodroma, što ide u prilog tvrdnji da razlog sletanja nije dojava o bombi

  • 3

Beogradski aerodrom Nikola Tesla (BEG) imao je u ponedeljak 15. januara neočekivanog posetioca: avion Airbus A330-300 švajcarske kompanije SWISS Air Lines (LX) na letu LX147 sve sa putnicima koji su putovali iz Delhija (DEL) za Cirih (ZRH) neplanirano se prizemljio - u Beograd.

Ni kvar na letilici, ni hitan medicinski slučaj, niti dojava o podmetnutoj bombi nisu bili razlog za ovo vanredno sletanje.

LX147 poleteo je na vreme iz Delhija u 01.45 po lokalnom vremenu. Let dug nešto više od 6.000 kilometara se odvijao potpuno uobičajeno, po planirajoj ruti, preko vazdušnog prostora Pakistana, Irana, Turske i Bugarske. Ni u jednom trenutku nije bilo ničega što bi ukazivalo na probleme, što je moguće videti na osnovu javno dostupnih podataka na platformi Flightradar24.

U trenutku kada je avion leteo iz Bugarske prema Srbiji, iznad Sofije, počelo je spuštanje aviona ka Beogradu koje je trajalo petnaestak minuta, pa se ne može govoriti ni o naglom spuštanju (npr. u slučaju pada pritiska u kabini), niti o gubitku visine usled problema sa vazduhoplovom.

Avion je rutinski sleteo ILS prilazom iz pravca Zagreba na pistu 12R. Prema radarskom zapisu, Airbus A330 je bio parkiran na B platformi aerodroma, što ide u prilog tvrdnji da razlog sletanja nije dojava o bombi. Uobičajena procedura - što nalažu i zakoni i propisi - je da se u tom slučaju vazduhoplov smesti na što udaljenijoj intersekciji - daleko od svih objekata u kojima bi usled eksplozije moglo doći do gubitka ljudskih života ili oštećenja dok se ne izvrši kontradiverzioni pregled.

Swiss Airbus A330 Shutterstock

Zapravo, razlog za "prinudno" sletanje bio je mnogo jednostavniji i iz ugla putnika možda i banalan, ali veoma validan i utemeljen u strogim pravilima vazdušnog saobraćaja: Pilotima je isteklo zakonom propisano radno vreme.

Ovo je informacija koju je Aero.rs dobio direktno sa aerodroma Beograd, od nadležnih službi.

"Avion je sleteo zbog kompanijskih procedura, kapetanu je isteklo radno vreme", kažu na Aerodromu Nikola Tesla.

Airbus A330 poleteo je iz Beograda 15. januara u 10:06 ka Cirihu. Predpostavka je da je do tada u Beograd stigao drugi kapetan koji je preuzeo neplanirani "leg" iz Beograda do Ciriha.

Letelica se prizemljila posle nešto manje od dva sata sleta, u 11.48 na aerodrom u Cirihu.

Airbus A330-343 (registarska oznaka HB-JHC, serijski broj 1029) nazvan je Belinzona po gradu u kantonu Ticino u Švajcarskoj. Avion je star 14,7 godina i od početka leti u floti sa švajcarskom zastavom,

(Aero.rs)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrabac

    19. januar 2024. | 12:51

    Čuj Glavni grad, Bern je glavni grad,

  • Dragan

    20. januar 2024. | 17:25

    Au,ovako senzacionalnu i uzbudljivu priču,odavno nisam pročitao. Naježio sam se od uzbuđenja.Molim Vas što više ovakvih priča.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>