• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion Fokker 50 uleteo u kuću: Poginuo pilot, avion i kuća uništeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

U avionu je bilo dva člana posade i četiri lica koji su pripadali misiji Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija

  • 0

Teretni avion kompanije Jetways Airlines (9W) tipa Foker 50 na misiji prevoženja humanitarne pomoći izleteo je sa piste i udario u kuću prilikom najverovatnije prinudnog sletanja na aerodrom pored grada El Barde u regiji Bakool u Somaliji.

U avionu je bilo dva člana posade i četiri lica koji su pripadali misiji Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (World Food Programe - WFP): jedan od pilota je poginuo, dok je drugi zadobio teške povrede.

Prema prvim izveštajima, avion je prevozio pakete hrane koje je obezbedio Svetski program za hranu UN kao pomoć za stanovništvo okruga Bakool. Avion je poleteo iz Mogadiša, sa aerodroma Aden Ade (MGQ).

Prilikom prizemljenja, avion je izleteo sa piste i udario u kuću. Od siline udara potpuno su uništeni i vazduhoplov i kuća. Prve informacije koje su objavili tamošnji mediji ukazuju na to da avion nije mogao u potpunosti da izbaci stajni trap prilikom sletanja.

Somalijski nadležni organi otvorili su istragu o ovom slučaju, ali nisu davali nikakve informacije osim gore navedenih.

Na fotografijama se vidi da je u pitanju Fokker 50 registarske oznake 5Y-JWG. U pitanju je letilica fabričkog broja 20191 proizvedena u Holandiji pre skoro 34 godine - prvi let je obavljen u julu 1990., navodi servis Airfleets.

Isporučen je kao putnički avion za kratke desticije KLM-ovoj podružnici Cityhopper da bi 2008. bio povučen iz upotrebe i preuređen u teretnu konfiguraciju. Leteo je za italijanske kompanije MiliLiner i Jetcom. Kenijski Jetways Airlines ga nabavio u septembru 2017. godine

Ovaj primerak aviona je 2. avgusta 2007. učestvovao je u incidentu kraj aerodroma Maastricht Aachen (MST) kada se zamalo sudario sa drugim avionom dok je još leteo pod znakom KLM Cityhoppera,

(Aero.rs)

Video: Havaji: Izvlačenje nasukanog aviona P-8 Poseidon iz mora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>