• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indijski biznismeni imaju ideju: Aerodrom Maribor posle devet godina ponovo se nada komercijalnim letovima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle mnogo pokušaja da se ova vazdušna luka oživi za putnički saobraćaj, najavljuju se letovi novoosnovanog prevoznika KZ SS Airlines

  • 0
Aerodrom Maribor Davor Golec/Maribor Airport.

Aerodrom Maribor (MBX), nazvan po pioniru avijacije Edvardu Rusjanu, već skoro deceniju nema redovan putničaki saobraćaj i koristi se uglavnom za pojedinačne letove i obuku pilota.

Prošle godine registrovao je tek nešto preko 4.000 putnika. Poređenja radi, toliko ljudi prođe kroz aerodrom Nikola Tesla tokom nekoliko sati jutarnjeg ili popodnevnog "špica".

Sada mogućnost obnove letova iz Maribora najavljuje kompanija registrovana u drugom po veličini gradu u Sloveniji, KZ SS Airlines, iza koje stoje dva državljanina Indije: Hardžinder Sing Sidu i Kandra Bupinder, koji su 2011. veoma kratko imali kompaniju Golden Air koja je sedam dana radila sa aerodroma Maribor.

Predstavnici KZ SS Airlines obavili su razgovore sa slovenačkim Ministarstvom za infrastrukturu, Ministarstvom za ekonomski razvoj i tehnologiju, kao i sa DRI, državnim operaterom mariborskog aerodroma i najavili da imaju nameru da aerodrom Maribor pretvore u čvorište, prenosi Ex Yu Aviation.

Osim kompanije Golden Air koja je trebalo da iz Maribora leti za Stansted (STN) preko Beča (VIE) avionom Boeing 737-300, i druge (novoosnovane) kompanije želele su da lete sa ovog aerodroma.

Aerodrom Maribor Davor Golec/Maribor Airport.

U 2017. SHS Aviation, koja je dobila koncesiju za upravljanje aerodromom, osnovala je kompaniju za avio-prevoz nakon što je kupila brend od likividiranog belgijskog VLM Airlines.

SHS je pokrenula letove ka Minhenu (MUC) i Antverpenu (AVR), ali je kompanija ubrzo bankrotirala.

S obzirom na to da Slovenija nije usvojila prostorni plan kojim bi bilo omogućeno proširenje aerodroma, SHS je raskinula 15-godišnju koncesiju.  

Još jedan avioprevoznik registrovan u Sloveniji, Express Airways, takođe je planirao da otvori bazu u Mariboru.

Iako je kompanija održavala operacije između Nemačke i hrvatske obale sa jednim ATR72, njeni planovi komercijalnih letova iz Slovenije nikada nisu ostvareni i njena operativna dozvola je oduzeta 2016.

Aerodrom Maribor je poslednji put imao komercijalne letove 2015. godine, koje je obavljala Adria Airways za London Southend (SEN).

Danas ga prvenstveno koriste aviokompanije za potrebe obuke. Prošle godine je sa mariborskog aerodroma prevezeno ukupno 4.055 putnika.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Nikola Tesla Beograd: Noćne operacije Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>