• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri aviona poleću istovremeno: Aerodrom u Istanbulu planira da postane prvi u Evropi gde će to biti moguće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poletanje i sletanje tri aviona istovremeno prema najavama treba da ubrza avio-operacije u Istanbulu i učini ih efikasnijim

  • 0
Aerodrom Istanbul IST Foto: Shuttertsock

Istanbulski aerodrom namerava da omogući sletanje i poletanje tri aviona u isto vreme kako bi poboljšao efikasnost i brzinu odvijanja avio-saobraćaja. Ukoliko se planovi Turaka ostvare, Istanbul će biti jedini aerodrom u Evropi na kojem su takve operacije moguće.

Turski ministar transporta i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu izjavio je da su u toku pripreme za implementaciju sistema Simultanog nezavisnog trostrukog paralelnog obavljanja avio-saobraćaja (Triple RWY Operations - TRO) na aerodromu u Istanbulu (IST). Drugim rečima, najveći aerodrom u Turskoj treba da omogući poletanje i sletanje tri aviona istovremeno.

Obuka osoblja za izvođenje ovakve vrste operacija planirana je već za mart dok probe treba da otpočnu do kraja ove godine, prenosi FL360aero pozivajući se na izjavu ministra.

Pripreme za ovaj program započele su još 2022. godine. Generalna direkcija Uprave za državne aerodrome (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü - DHMİ) navodno je inicirala izradu sigurnosne analize za ovakvu vrstu operacija.

Aerodrom Istanbul IST Shuttertsock

Ukoliko ovi planovi ostvare, Istanbul će biti jedini aerodrom na Starom kontinentu na kojem će ovakva vrsta operacija biti moguća.

Poletanje i sletanje tri aviona istovremeno prema najavama treba da ubrza odvijanje vazdušnog saobraćaja u Istanbulu i učini ih efikasnijim. Istanbulski aerodrom je u 2023. godini bio jedno od najprometnijih vazdušnih čvorišta u Evropi zabeleživši više od 76 miliona putnika.

Aerodrom može da opsluži 90 miliona putnika ali bi u narednim fazama ekspanzije kapacitet trebao povećati na ukupno 200 miliona. Istanbul trenutno ima pet funkcionalnih uzletno-sletnih staza i planirana je izgradnja šeste.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>