• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radioaktivni paket u teretnom prostoru putničkog aviona: Uzbuna na aerodromu Barselona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pet radnika zemaljskog opsluživanja na najvećem aerodromu u Kataloniji preventivno prebačeno u bolnicu, uzbuna trajala više od dva sata

  • 0
Aerodrom Barselona Foto: Protecció Civil, Generalitat de Catalunya

Ono što se događalo na platformi aerodroma Barselona-El Prat (BCN) 20. februara slučajnom prolazniku je sigurno ličilo na prizor iz nekog akcionog trilera.

Naime, Airbus A220-300 (YL-CSN, serijski broj 55043 star 5,4 godine) kompanije Air Baltic (BT) na letu LX1952 iz Ciriha (ZRH) u ime SWISS International Airlinesa (LX) bio je izolovan na ovom aerodromu zbog - kako je saopšteno - radiološkog incidenta.

Tokom istovara kargo prostora aviona, zemaljsko osoblje je otkrilo “kutiju sa radioaktivnim materijalom niskog intenziteta za medicinsku upotrebu” na kojoj su se videle vlažne mrlje, javlja Aerotime.

Ovo otkriće izazvalo je uzbunu na aerodromu: Ekipe za vanredne situacije privremeno su ogradile avion sa 132 putnika i pet članova posade koji je bio spreman da (posle pražnjenja kargo-prostora) poleti nazad za Cirih.

Aerodrom Barselona Foto: Shutterstock/AK-Snapshot

Vatrogasno-spasilačka služba katalonske vlade potvrdila je u saopštenju da je 13 njenih vozila bilo uključeno u ovom akcidentu, uključujući jedinice specijalizovane za radiološke i hemijske incidente, kao i da je pet uposlenika aerodroma prebačeno u obližnju bolnicu radi ispitivanja, javlja portal National World.

Svi putnici i posada su evakuisani u poseban deo terminala dok su avion pregledali pripadnici specijalizovanih službi. Nakon potvrde da nema opasnosti, vanredni status je ukinut, a letelica je sa zaostatkom od dva sata mogla da završi rotaciju i da se vrati u Cirih po planu.

Kompanija Aena koja upravlja aerodromom El Prat opisala je incident kao "minorni događaj" i potvrdila je da nije bilo nikakvih posledica po infrastrukturu aerodroma.

Ovo je drugi incident u poslednje vreme na ovom aerodromu: pre nekoliko dana letovi su na kratko obustavljeni  zbog toga što se neidentifikovani dron pojavio u zoni poletanja i sletanja, navodi Newsweek.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>