• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodromi bivše Jugoslavije zabeležili 1,73 miliona putnika u januaru 2024, Beograd među top 100 u Evropi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni aerodrom Nikola Tesla našao se na 65 mestu po broju putnika u Evropi, ispred Sofije, Tuluza i Bristola

  • 0
Aerodrom Beograd Air Serbia Salinger Igor

Komercijalni aerodromi sa prostora nekadašnje Jugoslavije opslužili su ukupno 1.733.335 putnika tokom prvog meseca tekuće godine.

Međunarodni aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) se pozicionirao na 65. mesto najprometnijih aerodroma u Evropi. Aerodrom Priština takođe se našao u prvih 100.

Jedan broj aerodroma je zabeležio najprometniji januar u istoriji, ali, bilo je i onih koji su registrovali manje putnika u odnosu na prošlu godinu, ili na 2019, pred-pandemijsku godinu.

Aerodromi Beograd, Priština (PRN), Zagreb (ZAG), Skoplje (SKP), Podgorica (TGD), Sarajevo (SJJ), Ohrid (OHD), Zadar (ZAD) i Kraljevo Morava (KVO) zabeležili su rekordne brojke, javlja Ex-Yu Aviation i dodaje da je Aerodrom Skoplje skočio za 50,5% u odnosu na prošlu godinu, kao i za 50,9% u odnosu na pretpandemijsku 2019.

S druge strane, aerodromi Split (SPU), Niš (INI), Banja Luka (BNX), Tuzla (TZL) i Osijek (OSI) prevezli su manje putnika nego u januaru prošle godine, dok je aerodrom Dubrovnik (DBV) zabeležio rast u odnosu na 2023. godinu, ali je 2019. i dalje daleko od postignuća ove vazdušne luke.

Beogradski aerodrom je tokom januara bio na 65. mestu po prometu odmah iza Tirane (TIA), Napulja (NAP) i Sevilje (SVQ), ali ispred Sofije(SOF), Tuluza (TLS) i Bristola (BRS).

Priština se pozicionirala kao 97. najprometnija, iza Vilnjusa (VNO) i Tbilisija (TBS) i ispred Trondhajma (TRD) i Stavangera (SVG) u Norveškoj.

Zagreb je zauzeo 104. mesto. Bio je iza Pize (PSA), Kaljarija (CAG) i Vroclava (WRO), ali ispred Hanovera (HAJ) i Skoplja, koje je i samo rangirano na 106. mestu.

Aerodrom kraj glavnog grada Severne Makedonije nadmašio je Tromso (TSO) u Norveškoj, London Siti (LCY) i Talin (TLL).

Q400 Croatia Airlines Salinger Igor
Tokom prvog meseca ove godine, makedonsko tržište je bilo drugo najbrže rastuće u Evropi, povećavši svoje ukupne brojke za 47,1%.

Zaostalo je samo za albanskim sa rastom od 51,2%. Nasuprot tome, tržište u Bosni i Hercegovini zabeležilo je najveći međugodišnji pad u Evropi, palo je za 23,4%.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs)

Video: Airbus A319 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>