• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Albanija dobija treći aerodrom: Nakon Tirane i Kukeša pista i terminal grade se i u Valoni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radovi na izgradnji aerodroma započeli su 2021. godine, a cela investicija navodno je vredna preko 100 miliona evra

  • 0

Grad Valona na obali Jadranskog mora uskoro treba dobije aerodrom. Trenutno teku radovi na izgradnji novog terminala i piste u Albaniji čime će Valona postati treći grad u ovoj zemlji sa koga poleću i sleću putnički avioni.

Uprkos skromnoj površini i relativno maloj geografskoj udaljenosti između gradova, Albanija se sprema da otvori treći komercijalni aerodrom. Konzorcijum predvođen firmom Mabco Constructions (Mabtex Group) gradi pistu, terminal i prateće objekte nedaleko od primorskog grada Valona na jugu Albanije.

Ministarka infrastrukture i energetike Belinda Baluku izjavila je da se otvaranje aerodroma očekuje u martu 2025. godine, piše Avioportal.me. Albanska vlada ima veoma optimistične prognoze i očekuje da će terminal već u prvoj godini rada opslužiti milion putnika.

Radovi na izgradnji aerodroma započeli su 2021. godine, a cela investicija navodno je vredna preko 100 miliona evra. Aktuelni planovi predviđaju gradnju piste uzletno-sletne staze dužine 3,2 kilometara i terminala površine od 20.000 metara kvadratnih.

Previđeno je da novi aerodrom opslužuje uglavnom turiste koji letuju na albanskoj obali, a kojih je u poslednjih nekoliko godina sve više.

Pored Valone, Albanija ima još dva komercijalna aerodroma - u Tirani i Kukešu. Aerodrom Majka Tereza (TIA) u albanskoj prestonici je u prethodnoj godini opslužio 7.257.662 miliona putnika dok je Kukeš (KFZ) ima znatno slabiji promet sa oko 22.000 putnika.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>