• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvaranje novog T1 na aerodromu JFK očekuje se u 2026: Među kompanijama koje će ga koristiti je i Air Serbia

Vreme čitanja: oko 1 min.

Završetak prve faze radova na Novom Terminalu 1 očekuje se 2026. godine kada treba da bude otvorena glavna zgrada i 14 gejtova

  • 0
Novi Terminal 1 Njujork JFK © The Port Authority of New York and New Jersey

Nova zgrada Terminala 1 na aerodromu Džon F. Kenedi (JFK) u Njujorku vredna skoro 20 milijardi dolara treba da bude mesto sa koga će leteti putnici brojnih svetskih avio-prevoznika, a između ostalih i Air Serbia.

Završetak prve faze radova na novom Terminalu 1 očekuje se 2026. godine kada treba da bude otvorena glavna zgrada i 14 gejtova. Otvaranje ostatka Terminala planirano je za 2030. godinu i objekat će tada imati 23 gejta i površinu od više od 222.000 kvadratnih metara.

Ovaj terminal treba da bude najveći na aerodromu Džon F. Kenedi i zauzimaće ukupnu površinu trenutnog Terminala 1 i nekadašnjih Terminala 2 i 3. Nova aerodromska zgrada biće isključivo namenjena međunarodnim letovima.

JFK novi terminal © The Port Authority of New York and New Jersey
Terminal 1 gradi se u saradnji sa Lučkom upravom Njujorka i Nju Džersija kao deo rekonstrukcije aerodroma Džon F. Kenedi vredne 19 milijardi dolara.

Konzorcijum Novog Terminala 1, koji čine partnerske organizacije za rad, operativne poslove i finansije, predvode Ferrovial, JLC Infrastructure, Ullico i Carlyle.

Air Serbia (JU) saopštila jedanas (21. mart) da će i ova kompanija umesto sa sadšnjeg Terminala 1 uskoro leteti do Novog Terminala 1 koji je trenutno u izgradnji. Prelazak u drugi aerodromski objekat očekuje se 2026. godine kada bude okončana prva faza radova.

Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek poručuje kako je avio-kompanija uverena da će zbog prelaska u novu i modernu zgradu putnici imati bolje korisničko iskustvo.

A330 Air Serbia Salinger Igor
Predsednik i izvršni direktor Novog Terminala 1, Džerard P. Bušel je izjavio da je zadovoljan što Air Serbia prelazi u novi deo aerodroma Džon F. Kenedi čime se pridružila "rastućem portfelju avio-kompanija" koje će ga koristiti.

Pored srpske avio-kompanije, prevoznici Air France, KLM, Etihad Airways, LOT, EVA Air i Korean Air takođe planiraju da izmeste svoje operacije na Novi Terminal 1.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>