• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Niški aerodrom otvara novu zgradu 1. jula: U planu i rekonstrukcija piste i novi toranj KL

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Aerodrom Niš ilustracija/Aerodrom Konstantin Veliki Niš

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu (INI) otvoriće svoj novi putnički terminal 1. jula, potvrđeno je za Aero.rs sa niškog aerodroma.

Iako je postojala zabrinutost da bi završetak mogao biti odložen do jeseni zbog kasnog dolaska opreme usled problema u lancu snabdevanja, kako navodi Ex-Yu Aviation, ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije, Goran Vesić, izjavio je da su ovi problemi rešeni.

"Objekat će biti otvoren i u upotrebi za putnike 1. jula. Više od deset miliona evra je uloženo u novi terminal, dok će nova oprema stići u maju, pre roka", rekao je Vesić nakon potpisivanja sporazuma sa kineskom kompanijom Shandong Hi-Speed Group za izgradnju i rekonstrukciju interne saobraćajne infrastrukture i pratećih hidrotehničkih, elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija na aerodromu

Aerodrom Niš ilustracija/Aerodrom Konstantin Veliki Niš
Ovaj projekat obuhvata izgradnju 1976 metara internih saobraćajnica i ukupno uređenje 53.900 kvadratnih metara prostora unutar kompleksa aerodroma, čija ukupna površina iznosi oko 80.000 kvadratnih metara, napominju u Aerodromu Konstantin Veliki za Aero.rs.

Kapacitet parkinga za putnička vozila će biti znatno povećan sa trenutnih 173 na 580 vozila, uz dodatak od 5 električnih punjača za vozila.

Takođe, broj kamiona koji mogu biti istovremeno parkirani na robno-carinskom terminalu će biti udvostručen sa 49 na 103.

Osim toga, planirano je provesti i mrežu elektroenergetskih kablova, optičkih kablova, vodovodnih cevi, kao i atmosferske i fekalne kanalizacije, uz dodatak nove trafo stanice snage 1MW.

Projektom će biti dodato i više zelenih površina sa 200 novih sadnica i zalivnim sistemima. Završetak ovog projekta je ključan za puštanje u rad nove terminalne zgrade

Takođe, u toku su realizacija još dva ugovora. Prvi se odnosi na nabavku i ugradnju trakastih sistema šaltera za registraciju putnika, vrednosti 101.911.046 dinara, dok se drugi odnosi na ugradnju i instalaciju telekomunikacionih sistema i specifične aerodromske opreme, vrednosti 499.823.798 dinara.

Ovi projekti su usmereni ka otvaranju nove terminalne zgrade za odlazeće putnike tokom leta 2024. godine.

U saradnji sa nadležnim Ministarstvom, u okviru programa Skok u budućnost, radi se na novim projektima koji obuhvataju rušenje postojeće zgrade terminala i nastavak izgradnje nove na tom mestu

Ryanair B737 Milena Đorđević
"Očekuje nas sledeća faza izgradnje novog terminala koja podrazumeva rušenje postojeće zgrade i nastavak izgradnje nove na njenom mestu dodatne površine skoro 5.000 m2. Sledi i projekat proširenja platforme za parkiranje vazduhoplova sa postojećih 4 na 9 parking pozicija odnosno na 87.708 m2, sanacija postojeće poletno sletne staze u dužini od 2500m, izgradnje rulne staze sa izolovanom parking pozicijom od 96500 m2, kao i novi toranj kontrole leta površine 2.533m2 i visine 30m", kažu na niškom aerodromu za Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Airbus A319 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>