• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Londonski aerodrom Hitrou: Letnja sezona će biti najprometnija u istoriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će na kraju ove godine najveći britanski aerodrom oboriti rekord iz 2019. kada je kroz ovu vazdušnu luku prošlo 80,9 miliona putnika

  • 0
Heathrow Heathrow / Foto: Shutterstock

Londonski aerodrom Hitrou (LHR) saoštio je danas da će letnja sezona godišnjih odmora biti "najprometnija do sada" i da će zaposleni uložiti velike napore da bi aerodrom radio nesmetano "čak i ako se ponove štrajkovi zaposlenih", koji su obeležili prošlu godinu.

Očekuje se da će broj putnika koji koriste aerodrom ove godine premašiti 82,4 miliona. To bi bila najprometnija godina ikada, za 1.5 miliona putnika "uspešnija" u odnosu na 2019. godinu, kada je 80,9 miliona putnika prošlo kroz aerodrom, javlja britanski dnevni list Guardian.

Ovo je potvrdio komercijalni direktor aerodroma, Havijer Ečave u trenutku kada se Hitrou suočava sa neizvesnom budućnošću, s obzirom na to da je predložena prodaja najvećeg britanskog aerodroma vrednog šest milijardi funti i dalje pod znakom pitanja.

Namera španske kompanije Ferrovial da kupi aerodrom zajedno sa australijskom investicionom kompanijom Macquarie je "na ledu", nakon što je firma iz Sidneja odlučila da odustane od preuzimanja 35% Hitroua. U međuvremenu, nijedan drugi ponuđač se nije pojavio. Uz njih, za preuzimanje 25% udela u vlasništvu nad aerodromom bili su zainteresovani Državni investicioni fond Saudijske Arabije i francuska privatna investiciona kompanija Ardian.

Ranije ovog meseca, uprava aerodroma pozvala je vladu da odustane od uvođenja nove naknade od 10 funti za tranzitne putnike, upozoravajući da to utiče na broj putnika i stavlja britanske aerodrome u nepovoljan položaj u odnosu na evropske konkurente. Hitrou je ovaj poziv ponovio u sredu, istovremeno pozivajući ministre da preispitaju "anti-razvojni" porez na turiste, što znači da turisti plaćaju PDV na kupovine.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>