• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izbegnuta tragedija: Pronađene bombe na napuštenom atinskom aerodromu Eliniko

Vreme čitanja: oko 1 min.

U kontrolisanim ekspozijama uništeno 314 bombi iz Drugog svetskog rata koje su se nalazile na starom aerodromu samo nekoliko kilometara od centra glavnog grada Grčke

  • 0
Aerodrom Eliniko Foto: Shutterstock

Stotine bombi iz Drugog svetskog rata otkrivene su tokom radova na mestu nekadašnjeg atinskog aerodroma Eliniko (Hellinikon).

Gradonačelnik regiona Eliniko-Argirupoli Janis Konstantatos izjavio je da je u kontrolisanim eksplozijama uništeno 314 bombi, koje su za vreme Drugog svetskog rata uskladištili nemački vojnici.

Naveo je da su se bombe nalazile dva metra ispod nekadašnjih objekata Pontskog saveza, vrtića i sportskih objekata unutar bivšeg aerodroma, kao i susednih objekata za Olimpijske igre, odnosno na mestima gde su hiljade ljudi prolazile svakog dana, prenosi grčki javni servis ERT.

Prema njegovim rečima, bombe su promađene tokom rekonstrukcije starog atinskog aerodroma.

Aerodrom Eliniko se nalazi samo nekoliko kilometara od centra Atine, radio je do 2001. godine, a zatvoren je nakon izgradnje međunarodnog aerodroma Elefterios Venizelos (ATH) za Olimpijske igre 2004. godine.

Na mestu nekadašnjeg aerodroma planirana je izgradnja stambenog kompleksa, kompleksa za zabavu, kazina, hotela i parka, kao i nebodera visine skoro 200 metara.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Misija Galactic 02: Prvi svemirski turisti Virgin Galactic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>