• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

American Airlines i United Airlines podržale plan rekonstrukcije aerodroma O'Hare u Čikagu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Projekat na kom su radovi 2018. godine procenjeni na 8.5 milijardi dolara značajno poskupeo, a radovi u ozbiljnom zakašnjenju

  • 0
Aerodrom O'Hare Čikago Foto: Shutterstock

Američke avio-kompanije American Airlines (AA) i United Airlines (UA) podržale su planove gradskih vlasti Čikaga koji se tiču generalnog renoviranja Međunarodnog aerodroma O'Hare (ORD).

Time je suštinski omogućeno da se projekat obnavljanja nastavi. Projekat je pre nekoliko nedelja zaustavljen, kada je gradonačelnik Čikaga, Brandon Džonson uneo ključne izmene u raspored izgradnje.

American i United, najveći prevoznici na ovom aerodromu, odobrili su Projekat terminalnog područja (Terminal Area Project - TAP) nakon što je grad predložio promenu redosleda izgradnje novog Globalnog terminala i obližnjih pratećih objekata, udaljenih terminala, izvestio je Chicago Tribune.

Aerodrom O'Hare Čikago Foto: Shutterstock

U preokretu u odnosu na prethodne planove, rad na novom terminalu koji treba da zameni Terminal 2 je ubrzan, dok su planovi izgradnje za prateće, udaljene terminale za sada usporeni, navodi ispostava NBC za Čikago. Oba avio-prevoznika su prethodno izrazila zabrinutost zbog rastućih troškova izgradnje dok su nastojali da osiguraju da novi terminal ne bude ugrožen budućim budžetskim problemima, prema navodima Tribjuna.

Radovi na novom, Globalnom terminalu su glavni segment obnove aerodroma, koji igra veoma važnu ulogu u ekonomiji Čikaga. Prvobitno, 2018. procenjeni su na 8,5 milijardi dolara. Međutim, krajem prošle godine ustanovljeno je da radovi kasne, a da je cena porasla na 10 milijardi.

Novi, Globalni terminal koji je projektovao arhitekta Žan Gang bio bi prostorno duplo veći od postojećeg Terminala 2 i imao bi znatno više izlaza (gejtova).

Usred tenzija između avio i građevinskih kompanija i gradskih vlasti, senatori iz Ilinoisa Dik Durbin i Temi Dakvort, kao i nekoliko članova Kongresne delegacije Ilinoisa, poslali su pismo Ministarstvu saobraćaja u decembru 2023. sa zahtevom da Ministarstvo interveniše i "olakša napredak i okupi sve zainteresovane strane na aerodromu O'Hare."

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Citation M2 let Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>