• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uništen tek renovirani putnički terminal na aerodromu Zaporožje: Pogođen ruskom raketom Kindžal

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao i druga vazdušna čvorišta u Ukrajini, aerodrom je zatvoren za saobraćaj 24. februara 2022. godine sa početkom prvih ratnih dejstava

  • 2

Zgrada terminala aerodroma Zaporožje pretrpela je veliku štetu u nedavnom raketom napadu. Aerodrom koji je kompletno renoviran 2020. godine je uništen, a ukrajinski mediji prenose da ga je pogodila Kindžal hipesonična raketa, odnosno H-47 (rus. bodež, NATO oznaka AS-24 Killjoy).

Ukrajinska infrastruktura ponovo je bila na meti vojnih dejstava. Ovoga puta u pitanju je zgrada terminala aerodroma Zaporožje (OZH) čija je izgradnja završena 2020. godine - malo pre početka rata u Ukrajini.

Ruske snage su 26. maja dejstvovale po aerodromu veoma razornom hipersoničnom raketom Kh-59, piše Kyiv Independent pozivajući se na potvrdu ukrajinske Južne operativne komande. Tužilaštvo ove zemlje takođe je pokrenulo kriminalističku istragu povodom ovog napada jer je raketa pogodila civilnu infrastrukturu.

Terminal na aerodromu Zaporožje izgrađen je 2020. godine i bio je jedan od najmodernijih na prostoru Ukrajine. Pre početka rata, opsluživan je od strane kako domaćih tako i stranih avio-kompanija poput Austrian Airlines (OS), Turkish Airlines (TK), SkyUp Airlines (PQ), UIA (PS) i drugih.

Kao i druga vazdušna čvorišta u Ukrajini, aerodrom je zatvoren za saobraćaj 24. februara 2022. godine sa početkom prvih ratnih dejstava.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    29. maj 2024. | 16:10

    "в" - НЕМОГУЋЕ! По украјинским и западним медијама, то обарају као муве... већ 2 године, хехе...

  • Zeljko

    31. maj 2024. | 09:03

    Nije mi jasno koje su ovo gluposti civilna infrastruktura to u ratu nemoze da postoji zato sto bi bilo nesmes da gadjas sto je civilno a vojska tu i tehnika bude tu ne samo u ukrajini nego svuda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>