• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crnogorski aerodromi pod budnim okom Evrope: Prošli inspekciju, potvrđen One Stop Security status

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inspekcija je obuhvatila i način kontrolisanja bezbednosti civilnog vazduhoplovstva od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i sertifikaciju osoblja operatora aerodroma, koja je u nadležnosti iste agencij

  • 1
Aerodrom Podgorica Aerodromi Crne Gore

Aerodromi u Podgorici (TGD)  i Tivtu (TIV) prošli su još jednu proveru Evropske komisije koja je potvrdila tzv One Stop Security status za dva aerodroma u Crnoj Gori. Metaforično rečeno, Crna Gora, iako ima status države-kandidata, je bar po ovom pitanju već ušla u EU, odnosno da Aerodromi Crne Gore sprovode bezbednosnu kontrolu putnika, prtljaga i pošte kao i sve zemlje članice Evropske unije.

Nakon obavljenih provera, tokom perioda od 27. do 31. maja, na Aerodromima Podgorica i Tivat, ovo potvrđuje status koji su Aerodromi Crne Gore prvi put stekli 2016. godine. To znači da putnici koji polaze iz ovih aerodroma neće biti podvrgnuti dodatnim kontrolama po dolasku u zemlje članice EU.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo, zajedno sa Evropskom komisijom, pregledala je i potvrdila usaglašenost nacionalnih propisa Crne Gore sa evropskim standardima u oblasti bezbednosti civilnog vazduhoplovstva.

ACG facebook/Aerodromi Crne Gore

Ovo se odnosi na implementaciju evropske regulative kroz Nacionalni program bezbednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore i crnogorski Program kontrole kvaliteta bezbednosti civilnog vazduhoplovstva.

Inspekcija je obuhvatila i način kontrolisanja bezbednosti civilnog vazduhoplovstva od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i sertifikaciju osoblja operatora aerodroma, koja je u nadležnosti iste agencije.

Tokom prethodne godine, i Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization - ICAO) i američka Agencija za bezbednost transporta (Transportation Security Administration) sprovele su kontrole u Crnoj Gori.

Aerodrom Tivat Salinger Igor

Rezultati su pokazali visok stepen usaglašenosti crnogorskog sistema bezbednosti civilnog vazduhoplovstva sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Ovi rezultati su dopunjeni stalnim monitoringom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koji obuhvata širok spektar inspekcija, testova i auditа, kako bi se održao visok nivo bezbednosti i kvaliteta u vazduhoplovstvu Crne Gore, navodi se u saopštenju ACG

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    7. jun 2024. | 12:26

    Super za putnike, sve ovo smanjuje gužve, naročito u sezoni, kada je više vanrednih polazaka i charter letova za grupe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>