• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom pod vodom: Treći po veličini vazdušna luka u Španiji zatvorena, turisti zarobljeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve operacije zaustavljene, saobraćaj preusmeren na druge aerodrome, ministar Oskar Puente najavio otvaranje kad se kiša smiri

  • 0
Palma de Mallorca , Palma de Majorka aerodrom Foto: Shutterstock

Neverovatno nevreme paralisalo je avionski saobraćaj na aerodromu Son Sant Joan (PMI) na Palma de Majorci.

Turisti u popularnom odmaralištu na najpoznatijem od balearskih ostrva ostali su zarobljeni nakon nevremena koje je pogodilo letovalište u utorak.

Nevreme je dovelo do potpunog zaustavljanja svih aktivnosti i operacija na trećem po veličini aerodromu u Španiji, zbog "nemogućnosti bezbednog operativnog delovanja", kako su saopštile tamošnje aerodromske vlasti (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea - AENA), prenosi britanski Independent.

Španska agencija ENAIRE (pandan srpsko-crnogorskoj kompaniji SMATSA za kontrolu vazdušnog saobraćaja) upozorila je putnike na katastrofalne vremenske uslove. Prema izveštaju belgijskog vazduhoplovnog portala Aviation24, putnici nisu mogli da uđu ili izađu iz terminalane zgrade, a kilometarska kolona vozila blokirala je ulaz na aerodrom. 

AENA je saopštila da je "aerodrom aktivirao plan za vanredne situacije i radi što je brže moguće na vraćanju u normalan rad". Aerodromske vlasti potvrdile su da je tokom utorka padalo 45 litara kiše po satu, sa "vrhovima" do 90 litara, što je izazvalo poplave na nekim prilazima aerodromu i u terminalnoj zgradi."

Video snimci koje su delili zaposleni i putnici pokazuju čitave vodopade koji se slivaju po celom aerodromu, uključujući šaltere za prijavu putnika.

Na parkingu za zaposlene, voda doseže do visine kolena, a vidljivo je i zadržavanje vode na pisti. Područje za skladištenje prtljaga blizu piste takođe je pogođeno.

Letovi za Majorku su privremeno preusmereni na alternativne aerodrome, izjavio je ministar saobraćaja Oskar Puente, koji je najavio da će aerodrom biti ponovo otvoren kada se "kiša smiri".

Prošle godine, putnički promet na aerodromu Palma de Majorka dostigao je rekordnih 31,1 miliona. Ovo mediteransko ostrvo, jedna je od najposećenijih destinacija u Evropi, posebno je popularno među nemačkim i britanskim turistima.

(Aero.rs)

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>