• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Klimatski aktivisti upali na aerodrom i isprskali avione narandžastom farbom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj akcije je navodno bio da se skrene pažnja javnosti na štetnost fosilnih goriva, a pokret Just Stop Oil traži potpisivanje hitnog sporazuma o okončanju korišćenja ovih energenata do 2030. godine

  • 0

Aktivistkinje organizacije Just Stop Oil provalile su jutros na aerodrom London Stansted (STN) i vandalizovale bizjetove, a "meta" je navodno trebao da bude avion pevačice Tejlor Svift.

U objavi Just Stop Oil na društvenoj mreži X se navodi kako su Dženifer i Kol prerezale žicu koja je ograđivala privatni deo aerodroma i prišle avionima. Na video snimku jasno se vidi da su one isprskale dva vazduhoplova narandžastom bojom.

Prema pisanju portala Euronews, aktivistkinje su nameravale da vandalizuju avion američke pevačice Tejlor Svift. Kako nisu uspele da ga lociraju, boju su nanele na druge letelice koje su uspele da pronađu na aerodromu.

Cilj akcije je navodno bio da se skrene pažnja javnosti na štetnost fosilnih goriva, a pokret Just Stop Oil traži potpisivanje hitnog sporazuma o okončanju korišćenja ovih energenata do 2030. godine, preneo je Telegraf. Aktivisti ove organizacije kritikuju korisnike privatnih aviona zbog njihovog značajnog karbonskog otiska i lošeg uticaja na životnu sredinu.

Policija Eseksa saopštila je da su dve osobe uhapšene "zbog sumnje da su naneli štetu i ometale korišćenje ili rad nacionalne infrastrukture". Lokalna policija je saopštila da su službenici bili na lice mesta u roku od nekoliko minuta od upada aktivista u područje aerodroma, preneo je Airport Technology.

(Aero.rs)

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>