• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za prvih pet meseci 2024. aerodromi u nekadašnjoj Jugoslaviji opslužili 11 miliona putnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom perioda od januara do maja, Aerodrom Beograd je zauzeo 73. mesto po prometu na kontinentu, odmah iza Štutgarta, Palerma i Sofije, ali ispred Glazgova, Rejkjavika i Larnake

  • 0
BEG Air Serbia Turkish Salinger Igor

Aerodromi širom bivše Jugoslavije opslužili su ukupno 11.061.657 putnika tokom prvih pet meseci ove godine, sa 3,33 miliona putnika samo u maju.

Među njima, tokom petog meseca godine, tri aerodroma su se istakla po visokim stopama rasta. To su Zadar sa međugodišnjim povećanjem u maju od 106,4%, Tivat sa rastom od 54,2% i Dubrovnik koji je zabeležio porast od 31,2%.

Sva tri aerodroma su zabeležila svoj najprometniji maj do sada, navodi Ex-Yu Aviation.

Zracna luka Dubrovnik Salinger Igor

S druge strane, nekoliko regionalnih aerodroma je  imalo slabije rezultate tokom meseca, uključujući Tuzlu, koja je zabeležila pad od 81%, Ohrid, koji je imao 24,1% manje putnika nego u maju 2023. godine, i Niš, koji je izgubio 19,8% putnika u odnosu na prethodnu godinu. Tu su i Banja Luka, Kraljevo, Rijeka i Mali Lošinj.

Tokom perioda od januara do maja, Aerodrom Beograd je zauzeo 73. mesto po prometu na kontinentu, odmah iza Štutgarta, Palerma i Sofije, ali ispred Glazgova, Rejkjavika i Larnake.

Zagreb se pozicionirao kao 103. po prometu, iza Tbilisija, Trondhajma u Norveškoj i Rima Ćampino, ali ispred Stavanger u Norveškoj, Vroclava i Prištine. Aerodrom u Prištini je zauzeo 106. mesto, a Skoplje je zauzelo 127. mesto.

BEG Salinger Igor

Tokom prvih pet meseci godine, slovenačko tržište je bilo najbrže rastuće u bivšoj Jugoslaviji u procentualnom smislu, povećavši svoje ukupne brojke za 23,5%. Hrvatska je zabeležila rast od 22%, tržište u Kosovu je poraslo za 21,6%, Crna Gora za 15,7%, Srbija za 13,7%, Makedonija za 12,7%, a Bosna i Hercegovina je preokrenula svoj negativni trend i porasla za 6,6%.

(Aero.rs)

Video: Aerodrom Nikola Tesla Beograd: Check in i Terminal

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>