• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus i London Gatwick rade na proširenju mreže infrastrukture za vodonik

Vreme čitanja: oko 1 min.

Airbus navodi da je priprema aerodromske infrastrukture jedan od najvažnijih koraka u procesu uvođenja novih letelica čije je pogonsko gorivo vodonik

  • 0

Airbus je započeo saradnju sa aerodromom London Gatwick u cilju proširenja mreže infrastrukture za vodonik.

U saopštenju evropskog proizvođača aviona od četvrtka 18. jula navodi se da će Airbus raditi zajedno sa aerodromom Gatwick, avio-kompanijom EasyJet i firmom Air Products na proširenju kapaciteta i infrastrukture vodonika u Velikoj Britaniji.

Airbusov Hydrogen Hubs program, čiji je londonsko vazdušno čvorište sada deo, podrazumeva unapređenja u snabdevanju i skladištenju tečnog vodonika na aerodromu, punjenje gorivom i zemaljsko opsluživanje aviona pogonjenih vodonikom, kao i istraživanje drugih, kratkoročnih mogućnosti za korišćenje hidrogena.

Airbus navodi da je priprema aerodromske infrastrukture jedan od najvažnijih koraka u procesu uvođenja novih letelica čije je pogonsko gorivo vodonik.

Mada se veruje da je vazduhoplovna industrija još uvek daleko od ove tehnologije, čini se da Airbus već razvija strategiju upotrebe nove vrste aviona.

Kompanija veruje da će prvi letovi avionima pogonjenih vodonikom biti obavljani na kratkim i srednjim linijama. Airbus navodi da je upravo zbog toga Gatwick izabran kao mesto za razvoj i testiranje hidrogenske infrastrukture, imajući u vidu da aerodrom uglavnom opslužuje letove do drugih evropskih destinacija.

Programu se priključio i EasyJet koji treba da deli operativne podatke i iskustva o kratkim letovima sa istraživačkim timovima. Evropski proizvođač aviona se nada da će do 2035. godine poleteti njegove prve  letelice na vodonik.

(Aero.rs)

Video: Srpski vatrogasci i helikopter Ka-32 ispraćeni u Severnu Makedoniju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>