• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu dobio novu pristanišnu zgradu, u planu kargo terminal

Vreme čitanja: oko 2 min.

U samu zgradu uloženo je 11 miliona evra, pet miliona u opremu i sisteme, a 17 miliona evra koštali su infrastrukturni radovi, prilazne saobraćajnice i parking ispred terminalne zgrade

  • 0
NIŠ AERODROM PREDSEDNIK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dve godine i četiri meseca nakon što je postavljen kamen temeljac (21. marta 2022. godine), otvorena je nova, moderna terminalna zgrada na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, ukupne vrednosti od preko 16 miliona evra.

Zgrada je prošla sva testiranja i neophodne provere i dobila upotrebnu dozvolu nakon strogih procedura koje su propisane zakonima.

Prema rečima direktora Aerodroma Niš, Mihajla Zdravkovića, u  samu zgradu uloženo je 11 miliona evra, pet miliona u opremu i sisteme, a 17 miliona evra koštali su infrastrukturni radovi, prilazne saobraćajnice i parking ispred terminalne zgrade.

NIŠ AERODROM PREDSEDNIK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovaj objekat projektovan je za 1,5 miliona putnika na godišnjem nivou i za opsluživanje šest vazduhoplova istovremeno.

"Zgrada će imati 10 ček-in šaltera, fri-šop na 400 kvadrata, poslovni prostor za avio-kompanije, rent-a-kar agencije, biznis klub, VIP deo i sve ono što nude savremeni aerodromi u brojnim evropskim gradovima. Nova zgrada se prostire na 7.500 kvadratnih metara", dodao je Zdravković medijima.

NIŠ AERODROM PREDSEDNIK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Otvaranju aerodromske zgrade  otvorio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je naglasio da će nova zgrada ove godine imati manji broj putnika zbog manjka low-cost kompanija koje bi letele iz Niša, ali da će se situacija ubrzo promeniti:

"Mi sada moramo da donesemo mere za rast aerodroma i putničkog saobraćaja. Daćemo posebne subvencije za Air Serbiu, razvijaćemo kargo saboraćaj - to može mnogo novca da donese", rekao je on i dodao da se o izgradnji kargo terminala ozbiljno razmišlja ali da će, kada u Nišu "budemo imali 20 fabrika, tada kargo imati smisla".

Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

Vučić je primetio da je broj putnika na niškom aerodromu povećan sa 27.000 u 2012. godini na rekordnih 448.000 u prošloj godini, a da iduće godine očekuje pola miliona putnika.

Predsednik Srbije rekao je i da će specijalizovana izložba EXPO2027, biti značajna i za niški aerodrom, jer će tu sletati veliki broj aviona, kao i da je zbog toga neophodno obezbediti adekvatne uslove.

"Razgovaraćemo sa low-cost kompanijama o uvođenju novih linija. Svakako, potrebno je da ostavimo veći prostor i manje gužve za Air Serbiu, posebno zbog predstojećeg EXPO2027, koji će biti značajan za Niš, mnogo aviona će koristiti ovaj aerodrom, do tada moramo da ga u potpunosti obezbedimo za sletanje velikih aviona", rekao je Vučić.

(Aero.rs)

Video: Proslava Dana policije: Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>