• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravila o unosu tečnosti u avione od 1. septembra 2024. na aerodromima u EU

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

ACI Europe navodi da nove restrikcije u okviru EU regulative o avio-bezbednosti, koje stupaju na snagu od 1. septembra 2024. godine, predstavljaju korak unazad za putnike i aerodrome

  • 0
Carina cigarete zaplena Foto: Tanjug/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA

Od 1. septembra 2024. godine, nekoliko aerodroma u Evropi poput aerodroma Hitrou, Schipol, Frankfurt, Šarl de Gol i Dablin će primeniti nova pravila za tečnosti u ručnom prtljagu. Prema izmenama EU regulativia o bezbednosti u avijaciji, putnicima će biti dozvoljeno da nose tečnosti samo u pojedinačnim bocama od maksimalno 100 ml, koje moraju biti spakovane u providnu, ponovo zatvorivu plastičnu kesu ukupnog kapaciteta do jednog litra.

Nova pravila uvode ograničenja na upotrebu naprednih C3 skenera za ručni (kabinski) prtljag, koji su omogućavali prolazak tečnosti bez vađenja iz torbi, ubrzavajući proces sigurnosne provere. Međutim, od septembra 2024. godine, čak i aerodromi koji su investirali u ovu tehnologiju moraju se pridržavati ograničenja, što može negativno uticati na njihovu operativnu efikasnost i komfor putnika.

Ova pravila će uticati na sve aerodrome u EU, kao i na aerodrome na Islandu, Norveškoj, Švajcarskoj i Lihtenštajnu (EEA).

Obilazak Aerodroma Nikola Tesla Foto: Nikola Anđić

Istorijski gledano, ograničenja za tečnosti u ručnom prtljagu su uvedena 2006. godine nakon terorističkog pokušaja na aerodromu Heathrow u Londonu. Pravilo je uvedeno kako bi se sprečilo unošenje tečnih eksploziva u avione.

Sve tečnosti moraju biti spakovane u jednu plastičnu kesu, uključujući aerosole i gelove, u bocama od najviše 100ml, ukupne zapremine do jednog litra. Dozvoljene su i veće količine tečnosti ako su namenjene za medicinske potrebe ili specijalne dijete, uključujući hranu za bebe, ali putnicima može biti zatraženo da dokažu njihovu autentičnost.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Lenom Radosavljević, direktorkom za upravljanje investicijama Mind Group

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>