• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amsterdamski aerodrom testira autonomna kolica za osobe sa smanjenom mobilnošću

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putnici mogu sesti, vezati pojas i izabrati gejt do kojeg treba da stignu. Kolica se autonomno kreću do gejta, a nakon što putnik ustane ona se automatski vraćaju nazad do početne tačke

  • 0

Aerodrom Amsterdam Šipol započeo je novu fazu testiranja autonomnih kolica za osobe sa smanjenom mobilnošću. Testovi sa putnicima u realnim uslovima eksploatacije trajaće godinu dana, a njihovo korišćenje biće besplatno.

Putnici sa poteškoćama u kretanju koji lete sa aerodroma Šipol (AMS) u Amsterdamu od ove nedelje će imati na raspolaganju nova kolica. Deset autonomnih WHILL vozila mogu se pronaći na tri lokacije u Lounge 2 i 3 od 09.00 do 17:00 svakog radnog dana, odmah nakon pasoške kontrole. Usluga je besplatna i nije potrebna prethodna rezervacija za korišćenje iste, navodi se u saopštenju aerodroma.

Putnici mogu sesti, vezati pojas i izabrati gejt do kojeg treba da stignu. Kolica se autonomno kreću do gejta, a nakon što putnik ustane ona se automatski vraćaju nazad do početne tačke. Namenjena su starim osobama i onima koji imaju problema sa kretanjem.

Nova kolica imaju i prostor za smeštaj prtljaga. Opremljena su senzorima kako bi uočila i izbega prepreke tokom kretanja. Korisnici takođe imaju i dugme za hitne situacije koje mogu da pritisnu u slučaju problema sa kolicima.

"Autonomna vozila igraće važnu ulogu u aerodromu budućnosti i mi to već primenjujemo u praksi. Posle kratkog probnog perioda 2023. godine, sada ćemo godinu dana testirati autonomna kolica na aerodromu", izjavila je Patricija Vitalis, direktorka operative na Šipolu.

Aerodrom obećava da će program testiranja biti proširen, a ispitivanja će trajati punih godinu dana. Tokom probnog perioda Šipol namerava da prouči kako se invalidska kolica uklapaju u aerodromske procese i kako doprinose iskustvu putnika.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A319

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>