• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivamo: Aerodrom Mostar postaje baza za jednu avio-kompaniju iz Evropske unije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz grada na Neretvi ove godine su leteli vazduhopolovi Air Serbie, Croatia Airlinesa i SkyAlpsa, a uprava aerodroma pregovarala je i sa Pegasus Airlinesom

  • 0
Aerodrom Mostar prvi let iz Beograda Foto:Mostar Airport Ltd.

Mostarski aerodrom uskoro bi trebalo da postane baza za jednu avio-kompaniju. Ovo je na svom facebook profilu najavio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, dodavši da se time otvaraju preduslovi za dalji razvoj.

"Vazdušna luka Mostar po prvi put u istoriji posaje baza jednog avio-prevoznika. Ova značajna prekretnica osiguraće dalji razvoj vazdušne povezanosti Mostara s Evropom i svetom, podstičući privredu, turizam i otvaranje novih radnih mesta", napisao je Kordić i dodao kako će grad nastaviti s "ulaganjem u strateške projekte koji potiču otvorenost i modernizaciju".

Iako Kordić nije otkrio o kojoj kompaniji se radi, Aero.rs nezvanično saznaje iz dobro obaveštenih izvora, da je javni poziv, koji je bio otvoren do 17. septembra, bio je "upućen" italijanskoj avio-kompaniji SkyAlps.

Ova kompanija je tokom letnje sezone povezivala hercegovački aerodrom sa Rimom, Minhenom i Veronom i bila jedna od tri avio-kompanije (uz Air Serbia i Croatia Airlines) koja je povezivala grad na Neretvi sa svetom.

Direktor Aerodroma Mostar, Mark Đuzel, ranije je za EX-YU Aviation najavio da "jedan regionalni prevoznik planira da bazira jedan avion u ovom gradu 2025. godine i pokrene letove za Štutgart, Beč, Napulj, Palermo i Kataniju".

SkyAlps planira da proširi svoju flotu aviona Dash 8 na četrnaest letelica u narednoj godini, pozicionirajući se za dalji rast.

Aerodrom Mostar je u periodu od januara do jula opslužio 20.927 putnika. Očekuje se da će ove godine ugostiti ukupno 40.000 putnika, dok se projekcija za 2025. godinu kreće ka 60.000.

Aerodrom Mostar prvi let iz Beograda Foto:Mostar Airport Ltd.

Mostar pregovara i sa Pegasus Airlinesom o uvođenju letova iz Istanbula.

"Verujem da ćemo uskoro moći da potvrdimo još četiri nove rute, tako da ćemo sledeće godine imati ukupno deset", izjavio je nedavno Đuzel.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Wolfgang Dillbaum Alexius, direktorom Aviation Parts Service Germany

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>