• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Nikola Tesla beleži rekordan promet, Wizz Air pogođen smanjenjem kapaciteta beleži slabije rezultate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istanbul najprometnija destinacija, dok se Wizz Air suočava s padom broja putnika u drugom kvartalu 2024. godine.

  • 0
Aerodrom BEG Foto: Shutterstock

Beogradski aerodrom Nikola Tesla beleži najprometniju godinu u svojoj istoriji, uprkos smanjenju kapaciteta od strane Wizz Air-a tokom drugog kvartala 2024. godine. Iako je u prva tri meseca došlo do snažnog rasta, pad je nastupio zbog smanjenja frekvencija letova Wizz Air-a, što je negativno uticalo na većinu linija ove niskobudžetne aviokompanije piše ExYuAviationNews.

Istanbul je zadržao status najprometnije destinacije u prvoj polovini godine, sa ukupno 300.574 putnika između Beograda i dva aerodroma u Istanbulu. Glavni aerodrom Istanbula (IST) imao je 225.795 putnika, što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu zbog smanjenja broja letova Air Serbije. Aerodrom Sabiha Gökçen (SAW) beleži 74.779 putnika na letovima ka i iz Beograda.

Pored toga, Air Serbia je zabeležila u prvih šest meseci  31.483 putnika na liniji za Njujork što je za 11,6% manje, a rezultat je manjeg broja letova u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Eurostata, ukupan broj putnika na većini redovnih linija sa beogradskog aerodroma obuhvata preko 80% ukupnog saobraćaja aerodroma u prvoj polovini 2024. godine.

Smanjenje kapaciteta Wizz Air-a ostavilo je primetan trag, posebno u letnjim mesecima, dok se očekuje da će se trendovi na beogradskom aerodromu stabilizovati u drugoj polovini godine. Aerodrom nastavlja da beleži rast prometa, privlačeći sve veći broj putnika zahvaljujući ekspanziji rute i povećanju konkurencije među avioprevoznicima.

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Wolfgang Dillbaum Alexius, direktorom Aviation Parts Service Germany

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>