• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počelo postavljanje elektronskih kapija za automatsko očitavanje pasoša na Aerodromu Nikola Tesla

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U prvoj fazi primene sistem će moći da koriste samo punoletni putnici sa pasošem Republike Srbije, koji čine oko polovine putnika na aerodromu u Beogradu

  • 0
Automatski čitači pasoša aerodrom Nikola Tesla Foto: MGSI

Na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu počela je instalacija elektronskih kapija za očitavanje pasoša kao deo modernizacije i unapređenja usluga, s ciljem ubrzanja prolaska kroz pasošku kontrolu. Ova tehnologija, poznata i kao "e-gates", koristi napredne biometrijske sisteme koji omogućavaju putnicima sa biometrijskim pasošima da samostalno prođu kroz kontrolu, bez potrebe za neposrednim kontaktom sa službenicima granične policije.

U prvoj fazi primene sistem će moći da koriste samo punoletni putnici sa pasošem Republike Srbije, koji čine oko polovine putnika na aerodromu u Beogradu. MUP Srbije je nabavio ukupno 20 "elektronskih kapija" a putnicima će na početku njihove primene pomagati osoblje aerodroma Nikola Tesla. Oćekuje se da će sistem biti pušten u rad oko 1. novembra.

Elektronske kapije funkcionišu tako što putnik sam skenira svoj pasoš a zatim se biometrijski podaci sa pasoša upoređuju za podacima u bazi MUP-a. Nakon što sistem potvrdi identitet, kapije se automatski otvaraju i putnici mogu nastaviti dalje. Ovaj proces traje jako kratko, što značajno smanjujući gužve i čekanje na terminalima.

Aerodrom Nikola Tesla je deo globalnog trenda uvođenja digitalnih tehnologija koje olakšavaju putničke procedure. Postavljanje e-gates na beogradskom aerodromu deo je većeg projekta modernizacije i proširenja kapaciteta aerodroma, kako bi mogao da odgovori na sve veći broj putnika i zahteve za bržim procesiranjem.

Uvođenje ovih kapija je u skladu sa standardima koje postavljaju veliki evropski aerodromi, poput onih u Frankfurtu, Londonu i Parizu, a koje takođe koriste ovu tehnologiju kako bi se unapredile operativne procedure.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>