• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U toku pregovori oko otvaranja baze na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako nije precizirano o kojim kompanijama se radi, veruje se da su među njima Wizz Air, Ryanair i Eurowings, kao i jedna turska avio-kompanija

  • 0
NIŠ AERODROM PREDSEDNIK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnici Aerodroma Srbije razgovaraju sa nekoliko niskotarifnih avio-kompanija koje bi mogle da otvore svoju bazu na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu (INI). Ovo je potvrdio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Goran Vesić prenosi ExYuAviationNews.

Iako nije precizirano o kojim kompanijama se radi, veruje se da su među njima Wizz Air, Ryanair i Eurowings, kao i jedna turska avio-kompanija.

"Pregovori traju već nekoliko nedelja sa nekoliko velikih nisko-tarifnih avio-prevoznika kako bi Niš postao baza za jednu od njih. Nadam se da ćemo uspeti, jer bi aerodrom mogao da opsluži do 700.000, 800.000 ili čak milion putnika godišnje," izjavio je Vesić.

Goran Vesić aerodrom Konstantin Veliki Foto: MGSI Predrag Mitić

Ministar je takođe napomenuo da su u toku razgovori sa Air Serbiom o uvođenju nove komercijalne linije iz Niša, koja neće biti subvencionisana od strane države, za razliku od postojećih sedam koje se održavaju u okviru ugovora o javnoj usluzi.

Srpski nacionalni avio-prevoznik, trenutno održava letove iz Niša ka Beogradu, Kelnu, Hanu (aerodromu kraj Frankfurta), Istanbulu i Ljubljani, kao i sezonske letove ka Atini i Tivtu. Sve redovne linije Air Serbie iz Niša subvencionisane su u okviru PSO ugovora. Vrednost trenutnog četvorogodišnjeg ugovora, koji takođe uključuje letove iz Kraljeva ka Istanbulu i Tivtu, iznosi 34 miliona evra.

NIŠ AERODROM PREDSEDNIK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uprkos rekordnoj 2023. godini, aerodrom u Nišu beleži pad broja putnika tokom prva tri kvartala ove godine. Ovo je uglavnom posledica smanjenja broja letova od strane dve druge aviokompanije koje koriste aerodrom - Wizz Aira i Ryanaira.

U periodu januar-septembar, aerodrom je opslužio ukupno 282.869 putnika, što je pad od 20,4% u odnosu na 2023. godinu. Ovaj pad pratio je smanjenje broja letova Wizz Aira za 36,3% i smanjenje broja letova Ryanaira za 12,3% u istom periodu.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>