Klimatski aktivisti upali na aerodrom Keln: Avio-saobraćaj bio u blokadi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aktivisti su isekli deo ograde oko aerodroma i tako pristupili manevarskim površinama

Ilustracija: Pixabay

Nemački aerodrom Keln/Bon (CGN) jutros je morao da obustavi celokupan avio-saobraćaj zbog upada i protesta klimatskih aktivista.

Grupa Poslednja generacija (nem. Letzte Generation) je podelila snimke na kojima su blokirali pistu u Kelnu, kao i u Štutgartu, a tvrdili su da su blokirali i saobraćaj u Berlinu. Aerodrom Keln/Bon izdao je saopštenje u kojem se navodi da je došlo do obustave letova nakon ulaska neovlašćenih lica na područuje gde se nalaze avioni (eng. airside) kao i da je bila pokrenuta policijska akcija.

Aktivisti su isekli deo ograde oko aerodroma i tako pristupili manevarskim površinama.

Foto: Benjamin Westhoff / AFP / Profimedia

"Trenutno je milijardu ljudi u opasnosti. Klimatski kolaps je već realnost za mnoge ljude. Još uvek možemo nešto da uradimo po tom pitanju. Molimo vas da nam se pridružite. 'Nafta ubija' ", napisali su aktivisti na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

Poslednja generacija traži potpisivanje međunarodnog sporazuma kojim bi se zaustavilo korišćenje fosilnih goriva do 2030. godine, navodi se na sajtu incijative Oil Kills. Aerodrome posmatraju kao jedne od "stubova" ekonomije fosilnih goriva.

Prema podacima servisa FlightRadar24, kelnski aerodrom ovog jutra beleži velike operativne probleme, sa mnogo otkazanih ili odloženih letova. Svi polasci od 6:15 do 7:00 su suspendovani, a veliki broj jutarnjih odlaznih letova ima višesatna kašnjenja.

U trenutku pisanja ove vesti, saobraćaj se polako vraća u normalu ali se još uvek osećaju posedice jutrašnjih zastoja. Aerodrom je saopštio da je trenutno otvorena "mala pista" kao i da je policijska akcija usmerena protiv aktivista još uvek u toku.

Foto: Benjamin Westhoff / AFP / Profimedia

Članovi organizacije Poslednja generacija najavili su demonstracije na nekoliko nemačkih aerodroma ove nedelje, preneo je Deutsche Welle.

Poslednja generacija je formirana 2021. godine, a aktivisti sebe smatraju poslednjom generacijom pre nego što klimatske promene unište Zemlju. U Nemačkoj su se njihovi protesti uglavnom fokusirali na blokiranje puteva i pista u nastojanju da utiču na transportnu politiku.

(Aero.rs/Tanjug)