Australijancu preti 27 godina zatvora zbog lažnih poziva za pomoć poslatih kontroli letenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muškarac iz predgrađa Melburna preko radio uređaja slao mayday pozive tamošnjem aerodromu. Policija ga razotkrila za nepune dve nedelje i već predala sudiji

Foto: Shutterstock

Australijska savezna policija (AFP) podigla je optužnicu protiv muškarca iz Melburna zbog korišćenja neovlašćenog pristupa vazduhoplovnim radio mrežama kako bi emitovao lažne pozive za pomoć (mayday).

AFP je pokrenuo istragu u septembru 2024, nakon što je dobio izveštaj od Australijske agencije za komunikacije i medije (ACMA) o osobi koja je koristila neovlašćeni pristup vazduhoplovnim radio mrežama na aerodromu u Melburnu.

Policija je identifikovala muškarca i izvršila pretres njegove kuće u Lower Plenty, Viktorija, 21. septembra 2024. godine, gde su pronašli dokaze o prekršaju.

Foto: Shutterstock

Tokom pretrage, policijski službenici su, kako javlja Aerotime, pronašli i zaplenili četiri ručna radio uređaja i pripadajuću opremu, za koju se navodi da je korišćena za ometanje, uključujući dva mobilna telefona sa snimcima povika i "mayday" poruka, rekli su istražitelji.

Muškarac je uhapšen i optužen za tri krivična dela:

  • Za delo radio prenosa koje može ugroziti bezbedan rad vazduhoplova, sa namerom da ugrozi bezbedan rad tog vazduhoplova;
  • Za delo rukovanja radio komunikacionim uređajem bez ovlašćenja, odnosno bez potrebne dozvole za rad; 
  • Za delo korišćenja predajnika koji je ometao radio komunikacije na način koji je bio štetan po bezbedan rad vazduhoplova.
Foto: Shutterstock

"Ova krivična dela su izuzetno ozbiljna," rekla je Simon Bučer, glavni detektiv AFP-a. "Bezbednost u avijaciji je od ključne važnosti, i odgovarajući postupci, procesi i sistemi su uspostavljeni kako bi se obezbedila sigurnost avio-operacija na svim australijskim aerodromima."

Muškarac se 23. septembra 2024. godine pojavio pred Magistratskim sudom u Melburnu kako bi se suočio sa tri optužbe u vezi sa navodnim ometanjem radio komunikacija sa komercijalnim avionima u periodu od dva meseca. Lokalni mediji su izvestili da bi maksimalna kazna za ove optužbe mogla iznositi do 27 godina zatvora.

(Aero.rs)