Od sledeće godine avio-kompanije ponovo plaćaju putničku taksu na aerodromima u BiH

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od oko tri miliona konvertibilnih maraka, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo dobijaće oko 85 odsto, a operateri ubuduće mogu da računaju na 15 odsto

Sarajevo International Airport

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) uspela je da progura zahtev da se na aerodromima u BiH ponovo naplaćuje taksa za avio-prevoznike koji sleću na aerodrome u ovoj zemlji.

Savet ministara BiH je krajem prošle godine stavio moratorijum na odluku o naplati takse u želji da poboljša konkurentnost aerodroma u ovoj zemlji, ali je Direkcija insistirala da se ovaj namet ponovo vrati zbog "drastičnog pada prihoda i ugroženosti poslovanja Direkcije".

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, kojim upravlja Edin Forto, će na sledećoj sednici Saveta ministara BiH inicirati da se naplata ponovo uvede. Ovim će se kompanijama koje koriste aerodrome u BiH ponovo naplaćivati tri konvertibilne marke (oko 1,5 evra) po odlazećem putniku.

Foto: Nezavisne novine/Dražan Pozderović

"Dogovorena je izmena člana 8. Odluke o visini naknade koju plaća operator aviona po prevezenom putniku i toni prevezene robe u smislu izmene namene u koje se koriste naknade na način da se izmeni struktura namene naknada prikupljenih po ovom osnovu, kako bi se na adekvatan način pomoglo aerodromima i drugim subjektima u civilnom vazduhoplovstvu BIH", navode u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo, prenosi banjalučki portal Capital.

Po izmenjenoj odluci, od ukupno prikupljenog novca po ovom osnovu, a reč je o sumi od oko tri miliona maraka (1,5 miliona evra), ponovo će najveći deo sebi uzeti Direkcija - oko 85 odsto. Međutim, operateri na aerodromima koji su do sada dobijali tri odsto od ukupnih prihoda za prikupljanje podataka o putnicima i teretu sada mogu da računaju na 15 odsto.

Foto: Tanjug/Tanjug video

U Direkciji su još jednom ponovili svoju tvrdnju da ukidanje naknade nije dovelo do pozitivnih efekata na aerodromima.

"Obustava Odluke o visini naknade koju plaća operator aviona po prevezenom putniku i toni robe nije uticala na povećanje putnika na međunarodnim aerodromima, ali je uticala na gubitak sredstava po ovom osnovu, na koji način je oštećen budžet institucija Bosne i Hercegovine", zaključuju oni.

(Aero.rs)