Air Serbia otvorila liniju za Guangdžou: Na beogradskom aerodromu organizovan ispraćaj prvog leta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Letovi Air Serbia na liniji Beograd - Guangdžou obavljaće se svakog ponedeljka i petka. Na novoj liniji za Kinu saobraćaju Air Serbia Airbus A330-200 avioni u kojima, u zavisnosti od konfiguracije kabine, može da se smesti između 257 i 268 putnika

Salinger Igor

Air Serbia je danas otvorila direktnu avio-liniju između aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i kineskog grada Guangdžou. Za srpsku nacionalnu avio-kompaniju ovo je druga po redu linija ka Kini, a u planu je pokretanje letova ka još jednoj destinaciji na Dalekom istoku.

Na aerodromu Nikola Tesla je u nedelju 29. septembra organizovana svečana ceremonija ispraćaja prvog leta JU988 Air Serbia na liniji Beograd (BEG) - Guangdžou (CAN). Ka Kini je poleteo Airbus A330-200 registracije YU-ARC (Mihajlo Pupin). Avion je sa beogradskog aerodroma poleteo u ponedeljak oko 00:50 i u trenutku pisanja ove vesti još uvek se nalazi na putu do Kine.

Svečanoj ceremoniji na aerodromu prisustvovali su generalni direktor Air Serbia Jirži Marek, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming.

Air Serbia navodi da će putnicima koji lete na liniji Beograd - Guangdžou omogućiti dobre konekcije preko svog čvorišta. Putnici sa Dalekog istoka će nakon sletanja u Beograd moći da presedaju na letove ka Amsterdamu (AMS), Stokholmu (ARN), Barseloni (BCN), Budimpešti (BUD), Parizu (CDG), Kopenhagenu (CPH), Rimu (FCO), Frankfurtu (FRA), Milanu (MXP), Oslu (OSL), Beču (VIE), Ljubljani (LJU), Podgorici (TGD) i drugim destinacijama.

Letovi Air Serbia na liniji Beograd - Guangdžou obavljaće se svakog ponedeljka i petka. Na novoj liniji za Kinu Air Serbia leti avionima Airbus A330-200 u kojima, u zavisnosti od konfiguracije kabine, može da se smesti između 257 i 268 putnika.

Pored grada Guangdžou, Air Serbia opslužuje i aerodrom Tjenđin (TSN) nedaleko od Pekinga. Menadžment Air Srbije više puta je nagoveštavao da bi sledeća, treća linija za Kinu, mogla da bude ka Šangaju. Uprkos planovima srpske avio-kompanije da poveže aerodrom Nikola Tesla i Šangaj, još uvek uvek nema informacija kada bi saobraćaj na ovoj ruti mogao da počne.

Salinger Igor

Air Serbia se na kineskom tržištu takmiči sa dve avio-kompanije.

Na liniji Guangžou - Beograd od nedavno leti China Southern Airlines o čemu je Aero.rs pisao. Letovi su uspostavljeni u sredu 25. septembra, a na liniji svake srede i nedelje leti Boeing 787 China Eastren Airlines. Hainan Airlines takođe povezuje Srbiju i Kinu i to sa letovima između Pekinga (PEK) i Beograda dva puta nedeljno.

Aerodromu Guangdžou je najprometnije vazdušno čvorište u Kini - u 2023. godini kroz njegove terminale prošlo je preko 63 miliona putnika. Glavna baza China Southern Airlines nalazi se upravo u Guangdžou zbog čega ne čudi činjenica da ova kineska avio-kompanija i Air Serbia razmatraju codeshare saradnju kojom bi se omogućili brzi i efikasni transferi ka drugim destinacijama u Kini i drugim zemljama u okruženju.

Foto: Shutterstock

Guangdžou je direktnim letovima povezan sa nekoliko destinacija u Evropi. Pored linije za Beograd, dostupni su letovi od Guangdžoa do Istanbula (IST), Rima (FCO), Frankfurta (FRA), Pariza (CDG), Amsterdama (AMS), Moskve (SVO), aerodroma London Gatwick (LGW) i London Heathrow (LHR), pokazuju podaci FlightRadar24.

Direktne letove za Guangdžou ima i aerodrom Budimpešta (BUD) do kojeg takođe leti China Southern Airlines.

(Aero.rs)