Rosaviacija preporučila sigurne vremenske periode za letove na Bliski istok

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ranije je Rosaviacija preporučila ruskim avio-kompanijama da se suzdrže od letova ka Izraelu, Iranu i Iraku do posebne naredbe

Salinger Igor

Nakon analize situacije na Bliskom istoku, Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije, Rosaviacija, ažurirala je preporuke za letove u vazdušnom prostoru Izraela, Irana i Iraka, saopštila je agencija na svom Telegram kanalu.

  • Dana 2. oktobra, zbog pretnje bezbednosti leta, agencija preporučuje ruskim operaterima da obavljaju letove ka/iz aerodroma u Izraelu i Iranu, kao i letove u vazdušnom prostoru Izraela, Irana i Iraka, u vremenskom periodu od 15:30 do 19:00 po moskovskom vremenu,“ navodi se u izveštaju.

Takođe, Rosaviacija je preporučila 3. oktobra letove u vremenskom intervalu od 09:00 do 19:00 po moskovskom vremenu. Pri putovanju iznad Bliskog istoka, potrebno je pokazati povećanu opreznost, kao i birati alternativne rute koje nude vazduhoplovne vlasti odgovarajućih država iz bezbednosnih razloga.

Ranije je Rosaviacija preporučila ruskim avio-kompanijama da se suzdrže od letova ka Izraelu, Iranu i Iraku do posebne naredbe.

Zbog komplikovane političke situacije na Bliskom istoku, prevoznici su primorani da koriste zaobilazne rute ka zemljama Persijskog zaliva, Maldivima i nekim drugim destinacijama, uključujući dopunu goriva na aerodromima u centralnoj Aziji. Ovo povećava potrošnju goriva i vreme putovanja, što neizbežno dovodi do dodatnih troškova. Na primer, let iz Moskve za Dubai sada traje 2,5 sata duže, piše TourDom.ru.

(Aero.rs)