Ryanair planira da ukine papirne bording karte i šaltere za prijavu do maja 2025.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Putnici se snažno podstiču da se prijave za let putem interneta ili mobilne aplikacije

Foto: Shutterstock

Generalni direktor Ryanair-a, Michael O'Leary, najavio je nameru da eliminiše papirne bording karte i ukloni šaltere za prijavu na aerodromima u narednih nekoliko meseci. Putnici će morati da se prijave za let putem interneta ili aplikacije pre dolaska na aerodrom, a plan je da se šalteri na aerodromima potpuno ukinu do maja 2025. godine.

Putnici koji ne iskoriste ovu opciju biće suočeni sa naknadom od 55 funti na aerodromu.

Na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare u Dablinu, O'Leary je izjavio da će ukidanje šaltera za prijavu eliminisati potrebu za naplaćivanjem te usluge na aerodromu. Ovaj potez će onemogućiti putnicima bez pametnih telefona da se ukrcaju na letove Ryanair-a.

„Želimo da se rešimo prijava na aerodromu na isti način kao što smo ukinuli šaltere za prtljag. Radimo na tome da od 1. maja 2025. sve bude dostupno u aplikaciji, bez potrebe za papirnim kartama,“ rekao je O'Leary.

Takođe je naveo da, iako je lično bio skeptičan prema korišćenju aplikacije, ona radi veoma dobro, pružajući putnicima informacije o izlazima za ukrcavanje i kašnjenjima. Očekuje se da će broj putnika koji koriste aplikaciju porasti sa trenutnih 60% na 80% do kraja godine, a od maja neće biti drugih opcija osim aplikacije.

Dodao je da su već postavljene procedure u slučaju da putniku "iscuri" baterija telefona ili bude problema sa skeniranjem bording karte.

„Ako vam baterija crkne, imamo vaše ime, sedište i pasoš i to možemo obraditi na vratima za ukrcavanje,“ rekao je O'Leary.

Ovaj potez deo je šireg plana Ryanair-a da unapredi digitalnu integraciju i smanji upotrebu papira na svojim letovima.

(Aero.rs)