Potpisani ugovori sa prvom generacijom budućih pilota

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počeo pilotski kadetski program Er Srbije i Vazduhoplovne akademije

Foto: AIR Serbia

Er Srbija je danas potpisala ugovore sa deset perspektivnih mladih pilotkinja i pilota koji će se u narednom periodu obučavati u Vazduhoplovnoj akademiji i posle završetka školovanja potencijalno biti angažovani u srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji. Na taj način, zvanično je pokrenut pilotski kadetski program koji zajednički realizuju Vazduhoplovna akademija i Er Srbija, a koji predviđa školovanje deset kandidata tokom školske 2024/2025. godine za potrebe nacionalne avio-kompanije Republike Srbije.

„Naša kompanija nastoji da zajedno sa Vazduhoplovnom akademijom, jednom od najvažnijih obrazovnih institucija u oblasti avijacije u Srbiji, kreira bolje uslove za mlade profesionalce i doprinese razvoju srpskog vazduhoplovstva. Pilotski kadetski program koji smo zajednički pokrenuli daje nam priliku da potencijalno angažujemo perspektivne pilotkinje i pilote odmah po završetku školovanja. Verujemo da će nam taj kadetski program omogućiti da osiguramo kvalitetan i visoko kvalifikovan letački kadar za budućnost, a mladim pilotima biti jedinstvena prilika da se odmah po završetku Akademije zaposle u nacionalnoj avio-kompaniji svoje zemlje, odnosno da kroz vrhunske treninge, obuke na najsavremenijim simulatorima i uz kontinuiranu podršku starijih i iskusnijih koleginica i kolega, dobiju najkvalitetniju moguću nadogradnju osnovnog pilotskog obrazovanja. Raduje nas što je prvih deset potencijalno novih kolega potpisalo ugovore i pridružilo se kadetskom programu“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije.

Foto: AIR Serbia

Učešćem u kadetskom programu, mladi piloti dobijaju priliku da uz savremenu vazduhoplovnu obuku, po završetku programa, dobiju i potencijalno zaposlenje, a Er Srbija mogućnost da letačku posadu osnaži kandidatima koji su selektovani u ranoj fazi obrazovanja, odnosno praćeni i obučavani u skladu sa visokim standardima koje propisuju Vazduhoplovna akademija i nacionalna avio-kompanija. Školovanjem pilota kroz kadetski program Er Srbija se vratila modelu koji dokazano daje rezultate, a podrazumeva da institucija vodi mladu osobu od prvih koraka letenja do zaposlenja.

Foto: AIR Serbia

Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije, u ime profesora i instruktora Vazduhoplovne akademije izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će srpska nacionalna avio-kompanija ponovo, posle nekoliko decenija, školovati svoje pilote u Nacionalnom vazduhoplovnom trening centru. „Poverenje koje nam je Er Srbija poklonila potvrđuje kvalitet modela školovanja profesionalnih pilota koji smo razvili poslednjih godina kroz integraciju pilotske obuke i formalnog strukovnog obrazovanja. Posebno nas raduje to što će Er Srbijini kadeti čije školovanje danas počinje, osim pilotske dozvole, steći i diplomu strukovnih inženjera, na studijskom programu "Strukovni inženjer vazdušnog saobraćaja", rekao je Cvijović.

(Aero.rs)