Prekid štrajka u Textron Aviation-u: Mašinisti se vraćaju na posao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Textron Aviation je saopštio da će radnici, njih oko 5.000, ponovo početi da rade od srede

Foto: Shutterstock

Nakon višenedeljnog štrajka, mašinisti kompanije Textron Aviation u Vičiti dogovorili su novi kolektivni ugovor i vraćaju se na posao. Štrajk je započet 23. septembra, a članovi sindikata Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) iz Distrikta 70, Lokalna loža 774, u nedelju su ratifikovali novi petogodišnji ugovor.

Textron Aviation je saopštio da će radnici, njih oko 5.000, ponovo početi da rade od srede. Novi ugovor predviđa povećanje plata od ukupno 31% u narednih pet godina, sa trenutnim povećanjem od 11% odmah nakon potpisivanja. Pored toga, ugovor uključuje i godišnje isplate zaposlenima, nova prilagođavanja troškova života, kao i poboljšanja u penzionom planu i zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik i izvršni direktor Textron Aviation-a, Ron Drejper, izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom i naglasio značaj radne snage za budućnost kompanije.

„Ratifikacija ovog ugovora predstavlja novu fazu za našu kompaniju. Cenimo napore naših zaposlenih i radujemo se što ćemo zajedno krenuti napred,“ rekao je Drejper.

Štrajk je počeo nakon što su radnici odbili prethodni predlog ugovora, smatrajući ga nepovoljnim, što je dovelo do obustave rada u proizvodnim pogonima Textrona u Vičiti. Sada, sa novim ugovorom koji pruža bolje uslove, štrajkači se vraćaju na posao, a kompanija nastavlja svoje operacije u punom kapacitetu.

(Aero.rs)