Fly Egypt obustavio sve avio-operacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fly Egypt je sve do ove nedelje leteo na domaćim i međunarodnim linijama iz Kaira, a obavljao je i čarter letove. Avio-kompanija je nameravala i da leti između aerodroma Šarm el Šeik i Ljubljane tokom predstojeće zimske sezone

Foto: Shutterstock

Avio-kompanija FlyEgypt obustavila je sve avio-operacije nakon neuspešnog pokušaja proglašenja bankrota.

Egipatski prevoznik je ove nedelje suspendovao sve letove u svojoj mreži, a njegov jedini avion u floti - Boeing 737 - je već duže vreme prizemljen. Obustava svih avio-operacija usledila je nakon pokušaja FlyEgypt da proglasi bankrot.

Uprkos nameri avio-prevoznika da prekine dalje poslovanje, Uprava za civilno vazduhoplovstvo Egipta (Egyptian Civil Aviation Authority - ECAA) odbila je da likvidira kompaniju.

ECAA je odbila zahtev FlyEgypt da preda operativnu dozvolu i ukloni avione iz nacionalnog registra pre nego što kompanija ispuni svoje obaveze prema domaćim i stranim poveriocima, preneo je Airways Magazine pozivajući se na pisanje ch-aviation. Avio-prevoznik navodno duguje novac radnicima, evropskim turističkim agencijama, egipatskim aerodromima i Nacionalnoj kompaniji za pružanje usluga vazdušne navigacije NANSC.

U floti prevoznika nalazi se jedan Boeing 737-800 registracije SU-TMN iznajmljen od kompanije GECAS (AerCap). Prema podacima FlightAware, poslednji let ovog aviona zabeležen je 20. septembra na ruti između Džede (JED) i Kaira (CAI).

FlyEgypt je sve do ove nedelje saobraćao na domaćim i međunarodnim linijama iz Kaira, a obavljao je i čarter letove. Avio-kompanija je nameravala da leti između aerodroma Šarm el Šeik (SSH) i Ljubljane (LJU) tokom predstojeće zimske sezone ali je FlyEgypt odustao od ovog plana početkom oktobra, piše Ex-Yu Aviation News.

(Aero.rs)