Supruga bez letačkog iskustva sigurno sletela avionom nakon što je pilot suprug doživeo srčani udar tokom leta

Vreme čitanja: oko 2 min.

U trenutku očaja, Ivon je kontaktirala kontrolu letenja, koja joj je pomogla u vođenju aviona do najbližeg aerodroma

Ivon Kinane-Vels, (69) uspela je da sigurno prizemlji dvomotorni avion Beech C90B King Air na aerodromu u Kaliforniji, iako nikada ranije nije upravljala letelicom, nakon što je njen suprug, pilot Eliot Alper (78), doživeo srčani udar tokom leta. Incident se dogodio u prošli petak, dok su leteli na visini od 1.800 metara.

Par je krenuo sa Aerodroma Henderson Executive u Las Vegasu ka Montereju, Kalifornija, kada je Alper počeo da pokazuje znakove srčanog udara i izgubio svest. Kinane-Vels koja je inače agent za nekretnine iz Las Vegasa, bila je prisiljena da preuzme kontrolu nad avionom, iako nikada ranije nije letela.

U trenutku očaja, Ivon je kontaktirala kontrolu letenja, koja joj je pomogla u vođenju aviona do najbližeg aerodroma. Kontrolor leta ju je savetovao kako da doda snagu motorima i usmeri avion ka Meadows Field aerodromu u Bakersfieldu.

„Postavićemo vas tako da kad završite zaokret, budete direktno usmereni ka pisti na aerodromu Bakersfield. Da li je to u redu?“ upitao ju je kontrolor. Ivon je nervozno potvrdila, a nekoliko minuta kasnije uspela je da izvede svoje prvo sletanje.

Iako je avionom prešla čitavu pistu dugu 3.300 metara i delimično izletela van nje, Ivon je bezbedno zaustavila avion. Hitne službe odmah su stigle na lice mesta i njenog supruga, koji je još uvek bio bez svesti, prevezle u bolnicu. Na žalost, on je kasnije preminuo.

Direktor aerodroma u okrugu Kern, Ron Brevster, izjavio je da nikada nije video ovakav podvig u svojoj karijeri. „Koliko znam, ovo je bez presedana. Nikada nisam video ništa slično,“ rekao je Brewster, prenosi Daily Mail.

Ovakvi incidenti, iako retki, uvek privuku veliku pažnju u avijaciji. Hitne situacije poput ove zahtevaju izuzetnu hladnokrvnost i timski rad između kontrole letenja i putnika bez letačkog iskustva. Ovde je ključnu ulogu odigralo brzo i precizno vođenje kontrolora letenja, koji su uspešno pomogli da se letelica sigurno prizemlji, a da pri tom nije došlo do većih posledica po avion ili posadu.

Kinane-Vels je primer kako pravovremena reakcija i smirenost mogu biti od presudnog značaja u kritičnim situacijama, dok kontrola letenja nastavlja da pokazuje svoju vitalnu ulogu u održavanju bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

(Aero.rs)