SpaceX uspešno uhvatio Starship booster tokom istorijskog lansiranja i sletanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je dan koji ulazi u knjige inženjerske istorije“, izjavila je Kate Tice, menadžerka za inženjerske sisteme kvaliteta u SpaceX-u, dok su zaposleni u kompaniji slavili ovaj neverovatan uspeh

Foto: Jiji Press / Jiji Press Photo / Profimedia

SpaceX je postigao istorijski uspeh tokom pete misije svog najmoćnijeg raketnog sistema, Starshipa. Lansiran sa lokacije Starbase u Teksasu, ovaj džinovski raketni sistem visine 122 metra poleteo je u 8:25 ujutro po lokalnom vremenu, 13. oktobra, a nešto manje od sedam minuta kasnije, SpaceX-ov prvi stepen, Super Heavy booster, uspešno je sleteo nazad na lansirnu rampu. Ovo je postignuto pomoću „šapa“ na Mechazilla tornju, koji su prvi put u istoriji uhvatili booster tokom sletanja.

„Ovo je dan koji ulazi u knjige inženjerske istorije“, izjavila je Kate Tice, menadžerka za inženjerske sisteme kvaliteta u SpaceX-u, dok su zaposleni u kompaniji slavili ovaj neverovatan uspeh. „Na prvom pokušaju uspeli smo da uhvatimo Super Heavy booster nazad na lansirni toranj.“

Pored uspešnog hvatanja boostera, SpaceX je planirao i lansiranje gornjeg stepena, visine 50 metara, u svemir, sa planiranim sletanjem u Indijski okean nakon oko 65 minuta leta.

Ovaj uspeh je važan za SpaceX-ov plan da Starship postane potpuno višekratni raketni sistem, što bi značajno smanjilo vreme između lansiranja. Cilj SpaceX-a je da ovaj raketni sistem pomogne ljudskoj ekspanziji na Mesec i Mars. NASA je već odabrala Starship kao prvi sletni modul za Artemis misije na Mesec, sa ciljem da astronauti slete na Mesec 2026. godine tokom Artemis 3 misije.

Tokom pete misije, Starship je bio značajno unapređen, uključujući novi termo-zaštitni sistem, unapređene pločice i dodatnu zaštitu krilnih struktura, što je omogućilo bolju otpornost na visoke temperature tokom leta. SpaceX je koristio svoju uobičajenu strategiju – modifikacije vozila i testiranje tih promena u stvarnim letovima.

Iako je misija bila odložena zbog proceduralnih zahteva američke Federalne avio-administracije (FAA), konačno lansiranje je pokazalo da SpaceX nastavlja da pomera granice mogućeg u svemirskoj industriji.

(Aero.rs)